Film/TV
0

Uskoro u kinima: "Družba pravih Gentlemana"

Klix.ba
Od 20.novembra Art Company novu sezonu u sada renovinarnom sarajevskom kinu Bosna nastavlja avanturističkim SF spektaklom "Družba pravih Gentlemana", mladog britanskog reditelja Stephena Norringtona.

Stephen Norrington se već 1998.godine okušao u žanru sa adaptacijom kultnog Marvelovog stripa «Blade»

Družba pravih Gentlemana (The League of Extraordinary Gentlemen) je film koji gaji izvanredan stil gotičkog okruženja i govori o avanturama grupe legendarnih literarnih karaktera od kojih smo većinu upoznali čitajući obavezne knjige iz djetinjstva i koje smo već gledali u njihovim vlastitim filmovima, a koje predvode legendarni Sean Connery kao avanturista Alan Kvotermejn, pronalazač rudnika Kralja Solomona, kanadska ljepotica Peta Wilson kao drakulina nevjesta Mina Harker i sjajni škotski glumac Stuart Townsend kao besmrtni lutalica Dorijan Grej.

Radnja filma "Družba pravih Gentlemana" dešava se u malo izmijenjenoj prošlosti sa kraja 19-tog stoljeća. Tenzije između Njemačke i Engleske rastu a misteriozni megalomanijak pod imenom Fantom počinje kreirati razne incidente kako bi izazvao rat, vjerujući da može profitirati na konflitku prodavajući razna oružja za masovno uništenje. U očajničkom pokušaju da spriječi katastrofu, agent Britanske Vlade koji ima već viđeno kodno ime «M» poziva Alana Kvotermejna da povede «Družbu pravih Gentlemana». Njihov zadatak, pronaći Fantoma, spriječiti ga da sabotira tajni samit za potpisivanje Mirovnog sporazuma u Veneciji i konačno ga izvesti pred lice pravde....

Spektakl "Družba pravih Gentlemana" u Sarajevu kreće sa prikazivanjem u renoviranom kinu Bosna 20. novembra u redovnim terminima od 18:00 i 20:00 sati. Kino Bosna je u protelikh mjesec dana adaptirano, te je pored internog uređenja prostora i popravke projektora i slike izvršena montaža zvučnog sistema Dolby suround tako da će od sada gledatelji zaista moći uživati u gledanju filmova.