Film/TV
11

Uskoro remake najstrašnijeg horor filma "Egzorcist"?

Klix.ba
Američki mediji već danima pišu kako će najpopularniji horor film "Egzorcist", zbog kojeg su mnogi gledaoci plakali, padali u nesvijesti, povraćali... dobiti svoj remake. Režiser William Friedkin nije zadovoljan time, no kruže špekulacije kako Morgan Creek Production ima takvo nešto u planovima.

"Egzrocist je jedan od velikog broja filmova koji su u našem vlasništvu i na kojima želimo ponovo raditi. Postoji plan za remake", rekao je izvršni direktor Morgan Creek Productiona Jim Robinson.

Režiser prvog i najuspješnijeg filma Friedkin obratio se javnosti na Twitteru kazavši kako je ta produkcijska kuća već nanijela dovoljno štete nastavcima (Egzorcist 2: Heretik iz 1977., Egzorcist 3 iz 1990., Egzorcist: Početak iz 2004. i Dominion: Prethodnik Egzorcista iz 2005.) koji nisu bili ni upola uspješni.

"Totalno se protivim snimanju remakea filma. Mislim da Morgan Creek ne posjeduje prava na original", tvitao je.

Najbolji horor

"Egzorcist" (The Exorcist) je američki horor film iz 1973. godine koji je režirao William Friedkin prema istoimenoj noveli iz 1971. godine koju je napisao William Peter Blatty. Radi se o demonskoj opsjednutosti mlade djevojke i očajničkim pokušajima njene majke da ju vrati u normalno stanje kroz egzorcizam koji, žrtvujući vlastite živote, provedu dvojica katoličkih svećenika.

Film je dobio Oscara za najbolji zvuk i najbolji scenarij temeljen na materijalu s drugog medija. Nagradu Saturn za najbolji horor i sve ostale kategorije, Zlatni Globus za najboljeg režisera, sporednog glumca i scenarij, te brojne druge.

Prokletstvo filma u stvarnom životu

Ono što malo ljudi zna jeste da je i samo snimanje filma bilo jezivo, a ubrzo nakon okončanja nekoliko osoba koje su radile na filmu su preminule, dok su ostali doživjeli tragedije u svojim porodicama.

Rijetko ko zna da je u sceni u kojoj demonom opsjednuta Regan svoju majku baca preko cijele prostorije, glumica Ellen Burstyn zadobila trajnu povredu kičme i krik koji se čuje u filmu je stvaran. Mercedes McCambridge zaslužna je za glasove koje smo čuli kod Regan jer je bila sposobna da proizvede više glasova odjednom. Nažalost, doživjela je veliku tragediju. Njen sin je ubio svoju suprugu i djecu i na kraju izvršio samoubistvo.

Max Von Sydrow, koji je glumio oca Merrina, tokom snimanja je izgubio brata, a Linda Blair pradjeda.

Čak devet osoba sa seta je preminulo, a među njima su noćni čuvar (tokom snimanja), tehničar za održavanje hladne komore u kojoj je bio smješten set Reganine sobe (tokom snimanja), glumac Jack McGowan (prije premijere), glumica Vasiliki Maliaros (nakon završetka snimanja).

Na setu su izbijali požari, a micale su se i stvari kada nikoga nije bilo u prostoriji. Upravo zbog toga, ekipa je pozvala svećenike da blagoslove set i ekipu.