Film/TV
21

Upoznajte likove iz nadolazećeg hita T2 Trainspotting

Klix.ba
Nastavak kultnog klasika 90-tih i najboljeg britanskog filma zadnjeg desetljeća prošlog vijeka je uskoro u bh. kinima. Upoznajte se sa sudbinama četiri glavna karaktera u čijim ćete avanturama uživati od 23. februara.

Vjerovatno ne postoji ozbiljan filmofil koji nije pogledao kultno remek-djelo "Trainspotting" iz 1996. godine, a koji se već godinama nalazi u vrhu svih relevantnih lista najboljih britanskih filmova svih vremena. Ovog nam mjeseca, tačnije od 23. februara u BH kina dolazi njegov nastavak jednostavno nazvan T2 Trainspotting.

Kompletna filmska ekipa iza i ispred kamere vratila se kako bi nam upotpunila prazninu i ispričala što se to događalo s našim omiljenim filmskim narkomanima. Danny Boyle udružio je snage s identičnom glumačkom postavom koju čine Ewan McGreror, Johnny Lee Miller, Ewan Bremner i Robert Carlyle i filmskom ekipom iza kamere kako bi nam donio događaje iz života Rentona, Sick Boya, Begbieja i Spuda pune dvije decenije nakon njihove narkomanske avanture iz sredine 90-ih godina prošlog vijeka.

SICK BOY: trgovac automobilima koji nosi lažne kapute i žene koristi isključivo za seks

Prošlo je 20 godina, a kao što će ovaj ekskluzivni video otkriti Sick Boy je od teškog narkomana postao trgovac automobilima koji nosi lažne kapute, a žene koristi isključivo za seks. Njegov prvi susret s Markom nakon više od dva desetljeća može završiti samo na jedan način: tučnjavom.

U ulozi Sick Boya našao se fantastični Jonny Lee Miller, koga gledamo i na malim ekranima u BiH u hit seriji "Elementary" a koji reprizira ulogu iz originalnog filma. Za novo okupljanje ekipe iza i ispred kamere izjavio je:

"Oduvijek sam govorio da nema potrebe snimati nastavak 'Trainspottinga' ako se u njemu neće okupiti originalna postava i ako on svojom radnjom neće istraživati velike teme. Kako je to biti stariji 20 godina? Što si radio cijelo to vrijeme? Što se dogodilo s likovima i kakve su implikacije? Jedini način kako napraviti pravi nastavak nakon toliko dugo vremena jest pozabaviti se realnošću ljudskih života."

BEGBIE: totalni luđak koji je u zatvoru proveo 20 godina i jedino što želi je osveta

Begbie je 20 godina proveo u zatvoru, ali i dalje je ostao onakav totalni luđak kakvog ga pamtimo. Njegov jedini cilj nakon izlaska iz zatvora je pronaći Rentona i osvetiti mu se, što zapravo znači samo jedno: ubiti ga.

Begbieja je utjelovio poznati britanski glumac Robert Carlyle, a prema vlastitom priznanju to je ujedno i jedan od najpoznatijih filmskih likova koje je glumio do sada u karijeri: "Gdje god bih se našao u svijetu, u kojoj god državi – svi bi znali za Begbieja. On je pomalo psihotičan, ali ga ljudi možda baš zato vole.“

SPUD: jedina osoba koja je i nakon 20 godina ostala potpuno ista

Jedina osoba koja se niti nakon 20 godina nije nimalo promijenila je upravo Spud. I dalje je ovisnik, a potpuno ga šokira Rentonov povratak koji ga pokušava izvući na pravi put kupivši mu tene za trčanje.

U ulozi Spuda nalazi se Ewan Bremner, glumac čiju performansu redatelj Boyle opisuje kao "kombinaciju suptilnosti i eksplozivnosti". Bremner je za ponovno okupljanje ekipe izjavio:

"Prvi dan snimanja bio je najemotivniji, gotovo je sve izgledalo nadrealno i mislim da smo svi bili pomalo previše emotivni. Prije dvadeset godina dobili smo veliki dar kad su baš nas odabrali da tumačimo ove likove, a danas se to čini još vrednijim. Dobili smo ponovno priliku raditi zajedno, snimati scene i jednostavno provoditi vrijeme jedni s drugima“.

RENTON: narkoman koji je nakon 20 godina jednu ovisnost zamijenio drugom

Najvažnijeg smo ostavili za kraj. Mark je ukrao preko 18 hiljada eura i većinu vremena proveo je u Amsterdamu skrivajući se od svih koji su ga poznavali, ali i od samog sebe. Njegov povratak šokantan je kako za sve njegove prijatelje i poznanike, tako i za njega samog, ali ono što je najvažnije je da je ovisnost o heroinu zamijenio s ovisnošću o endorfinu.

Marka Rentona tumači jedan od najpoznatijih britanskih glumaca Ewan McGregor kojeg su uloge upravo u filmovima Dannyja Boylea ("Sasvim malo ubojstvo" i "Trainspotting") izbacile u zvjezdanu glumačku orbitu. Premda njih dvojica dugo godina nisu razgovarali djelimično i zbog toga što se McGregor naljutio na Boylea što ga je ovaj preskočio za glavnu ulogu u filmu "Žal" i dodijelio je Leonardu DiCapriju, obojica su riješili nesuglasice, a McGregor je već u par intervjua izjavio da sve te priče o njihovoj svađi spadaju u "vodu pod mostom".

T2 Trainspotting svakako je jedan od najprimamljivijih kino filmova ovog mjeseca, a jesu li Sick Boy, Begbie, Renton i Spud uspjeli nadjačati vlastitu ovisnost pogledajte u svim BH kinima već od četvrtka, 23. februara.