Dodjela zlatnih kipića
0

FOTO / "Umjetnik", Meryl Streep i Jean Dujardin osvojili Oscare

Sarajevo-x.com
Meryl Streep
Na 84. dodjeli Oscara,održanoj sinoć u Los Angelesu, zlatni kipić za najbolji film očekivano je pripao "Umjetniku", dok je najboljom glumicom proglašena Meryl Streep za ulogu Margaret Tacher u filmu "Čelična Lady". Najboljim glumcem proglašen je Jean Dujardin za ulogu u filmu "Umjetnik".

Najveći dobitnik 84. dodjele Oscara je francuski nijemi film "Umjetnik" koji je dobio pet nagrada. Osim za najbolji film, "Umjetniku" su pripali Oscari za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu, originalnu muziku i kostime.

"Umjetnik" je proslavio glumca Jeana Dujardina, prvog Francuza koji je dobio Oscara. Do ovog filma, za njega su izvan Francuske znali samo rijetki.

Najbolja ženska uloga zasluženo je pripala Meryl Streep, kojoj je ovo treći zlatni kipić u karijeri.

"Hugo", film Martina Scorsesea, je također dobio pet Oscara, za scenografiju, fotografiju, vizuelne efekte, zvuk i montažu zvuka.

Najbolje sporedne uloge su ostvarili Christopher Plummer za ulogu u filmu "Početnici" i Octavia Spencer za ulogu u filmu "Tajni život kućnih pomoćnica".

Oscar za najbolji adaptirani scenario pripao je "Nasljednicima", a za originalni scenario filmu "Ponoć u Parizu" Woodyja Allena.

Nagradu za najbolju originalnu pjesmu dobio je Bret McKenzi za pjesmu iz filma "Muppeti". Zlatni kipić za montažu pripao je filmu "Muškarci koji mrze žene", a za šminku filmu "Čelična Lady".

Najbolji film: "Umjetnik".

Glavna muška uloga: Jean Dujardin, "Umjetnik".

Sporedna muška uloga: Christopher Plummer, "Početnici"

Glavna ženska uloga: Meryl Streep, "Čelična Lady"

Sporedna ženska uloga: Octavia Spencer, "Tajni život kućnih pomoćnica"

Reditelj: Michel Hazanavicius, "Umjetnik"