Zbog čega tišina?
164

Ugašen dokumentarni program BH Radija 1: Sumnja se da je razlog emitovanje priloga o Srebrenici

L. K.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Društvenim mrežama se kroz nezadovoljstvo kulturnih radnika pronijela informacija o suspendiranju dokumentarne redakcije BHRT-a. Razlog za ovaj potez direktorice BH Radija 1 Pejke Medić je, navodno, emitovanje dokumentarnih sadržaja o Srebrenici u programu radija.

Informaciju o prekidu emitovanja programa najprije je objavio bh. reditelj Dino Mustafić koji je o ovoj temi govorio putem svog Twitter profila.

"Urednik dokumentarno-igranog programa Radija BiH Miralem Ovčina trpi višemjesečni mobing direktorice Pejke Medić. Od prije sedam dana suspendirala je redakciju i emitira se muzika. A, sve je počelo od dokumentarnih sadržaja ove redakcije o Srebrenici, koji joj nisu po volji", napisao je Mustafić.

Nazvao je ovo ideološki-političkom cenzurom koja ne smije proći bez reakcije kulturne javnosti: "Ovaj segment programa Radija BiH ima bogatu tradiciju i jedan je od najuspješnijih reprezenata radiofonskog programa u BiH".

Na čelu ove redakcije je Miralem Ovčina. Važno je naglasiti da Ovčina, kao ni bilo koji drugi član redakcije, nisu dostupni za komentar o ovoj temi, jer to krši kodeks BHRT televizije. Stoga sve ostaje na informacijama koje u javnost iznose kulturni radnici.

"Nažalost, funkcije na BHRT-u zajahali su brojni likovi koji preziru Sivi dom, Sarajevo, vlastitu državu... Ta neka sa P nije nikakav izuzetak", kratko je napisao bh. novinar Bakir Hadžiomerović u odgovoru na Mustafićev tvit.

S druge strane, potez direktorice BH Radija 1 podržalo je Udruženje novinara RS-a. U kratkom tvitu izrazili su "bezrezervnu podršku" Medić koja je suočena s ozbiljnim prijetnjama nakon što su Mustafić i Hadžiomerović kritikovali njen rad.

"Mustafić i Hadžiomerović treba da budu svjesni posljedica koje mogu prouzrokovati njihove insinuacije da kolegica Medić ne poštuje bošnjačke srebreničke žrtve. Od nadležnih zahtijevamo da zaštite našu kolegicu i kazne sve koji prijete njoj i porodici, pogotovo što ovo nije prvo ugrožavanje sigurnosti nakon što je preuzela dužnost direktorice BH Radija u Sarajevu", stoji u obraćanju javnosti.

O istoj temi oglasio se i bh. reditelj Srđan Vuletić, izrazivši zbunjenost činjenicom da je neko odlučio ugasiti dokumentarni i dramski program Radija BH.

"Šta to znači? Ko ima to pravo? Po kom osnovu? Pa na kraju krajeva red je i da se kaže - zašto? Da li to znači da će sutra ugasiti i dokumentarnu tv redakciju ili cijeli BHT jer se nekome ne sviđa neki prilog? Da li je to istina, i ako jeste, zašto se krije ispod tepiha od javnosti?", pita Vuletić.

Vrijedi napomenuti i da je Dragan Bursać prije dvije godine pisao o sličnoj temi, kao i da se taj Facebook status i sada provlači kroz razgovore o ukidanju dokumentarnog programa. Naime, Bursać je tada javnosti skrenuo pažnju da je Srđanu Puhalu i njemu zabranjeno gostovanje u banjalučkom studiju prilikom izricanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Javni BIH servis, Javna kuća. Vidite šta se dešava kad na čelne funkcije BHRT-a postavite nacionalističke političke...

Posted by Dragan Bursać on Friday, March 23, 2018
Još nekoliko javnih ličnosti oglasilo se o ovoj temi, ali nisu pisali duže tekstove i reakcije, već su kratko izrazili nezadovoljstvo ovakvim potezom direktorice radija, te pozvali kolege da i oni podignu glas protiv ovog čina.

[TWITTER]1350900862483394562[/TWITTER]

Pokrenute su i brojne rasprave na društvenim mrežama - jedni podržavaju Medić, a drugi se obavezuju kako će je prijaviti nadležnima.

S druge strane, Medić se još uvijek nije oglasila o ovom pitanju.