Nakon incidenta u "Dvoru"
0

U Srbiji nema više reality programa uživo

SRNA
Savjet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) u Srbiji na sjednici u srijedu, 9. marta, donijeće opšte obavezujuće uputstvo za sve emitere u Srbiji da reality programi ne mogu više da se emituju uživo.

Zamjenik predsjednika Savjeta Goran Karadžić rekao je da su reality programi suviše rizična televizijska forma i najavio kažnjavanje Televizije "Pink" zbog incidenta koji se dogodio u subotu u programu "Dvor".

On je najavio i preduzimanje mjera protiv svih televizija koje su emitovale sadržaj tog  realityja, navodeći da je protiv televizija "Pink" i "Hepi" podnesena prekršajna prijava i da su u RRA spremni i na mjeru zabrane. 

Pjevačica Maja Nikolić i pjevač Miloš Bojanić uvredljivo su govorili o Jevrejima i Nikolićeva je zbog govora mržnje izbačena iz programa, koji je napustio i Bojanić. Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol bio je zgrožen antisemitskim sadržajem programa. 

Karadžić je rekao da će Savjet RRA, ako je potrebno, učiniti i više od onoga što zakon dozvoljava da se ne ponovi sraman događaj u tom  realityju. 

"Obavezujućim uputstvom, koje će donijeti Savjet RRA,  reality programi biće očišćeni od svega što bi moglo da naškodi mentalnom razvoju maloljetnika", naglasio je Karadžić koji smatra da je rješenje u tome da se znatno smanji broj gledalaca  realityja. 

On je najavio da će na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije, ako budu željeli da o tome razgovaraju, biti riječi i o  realityima i da će Savjet RRA tražiti pomoć da izmjene zakona o radiodifuziji budu što prije provedene u Skupštini Srbije. 
Savjet bi tako imao ovlaštenja kao regulatorna tijela u BiH i Mađarskoj - da izriče direktne finansijske sankcije i da "zabrani emitovanje određenog televizijskog formata", objasnio je Karadžić,  navodeći da nijedna prekršajna prijava koju je podnio Savjet nije dovedena do kraja. 

Producentska kuća "Emotion" nabavila je uređaj za odgođeno emitovanje od nekoliko minuta kojim će se spriječiti prikazivanje vulgarnog govora i govora mržnje.