Uz brojne goste
100

U Sarajevu premijerno prikazan dokumentarni film "Kalinovik više od zločina" Avde Huseinovića

L. R.
Premijera dokumentarnog filma "Kalinovik više od zločina" Avde Huseinovića (Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijera dokumentarnog filma "Kalinovik više od zločina" Avde Huseinovića (Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijera dokumentarnog filma "Kalinovik više od zločina" autora Avde Huseinovića održana je večeras u Sarajevu.

Brojni posjetioci večeras su prisustvovali premijeri ovog dokumentarnog filma, koji je prikazan u Multimedijalnoj sali općine Novi Grad.

Kako je ranije navela FENA, ovaj dokumentarac govori o velikim zločinima srpskih snaga - pripadnika Vojske i MUP-a RS-a na području općine Kalinovik tokom 1992. godine. Podsjećaju da je s tog područja odvedeno i ubijeno 122 osoba bošnjačke nacionalnosti, a do sada su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci 80 osoba, a traga se još za 42 osobe.

"Logor u Osnovnoj školi 'Miladin Radojević' u Kalinoviku, logor Barutni magacin, prevoj Rogoj, Mehka brda, Tuzlakova štala u Ratinama i Tuneli u Miljevini su lokaliteti koji simboliziraju jedne od najtežih zločina na tlu Bosne i Hercegovine i po monstruoznosti se mogu nazvati, zločinima koji su više od zločina - navodi se u saopćenju udruženja "Istina Kalinovik '92".

Podsjećamo, novinar i publicista Avdo Huseinović autor je brojnih dokumentaraca.

Svoj prvi dokumentarac "Vanzemaljci iznad Sarajeva" snimio je 2008. godine, a snimio je i brojne dokumentarce kao što su: "Prsten za glavu aždaje", "Ovamo daleko - Atentat na Bosnu", "Bošnjaci, genocid u kontinuitetu", "A bili su samo djeca" i drugi.