Od 24. do 31. januara
1

U kinu Meeting Point do kraja mjeseca prikazuju se filmovi nominovani za Oscara

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Kraj ovog mjeseca repertoar kina Meeting Point u znaku je filmova nominovanih za nagrade Oscar.

Do 31. januara u terminima u 17.30 sati i u 20.30 sati pogledajte filmove: "Oppenheimer" (Christopher Nolan) koji ima 13 nominacija za Oscare, "Uboga stvorenja“ ("Poor Things") Yorgosa Lanthimosa s 11 nominacija, "Ubistva pod cvjetnim mjesecom"("Killers Of The Flower Moon") Martina Scorseseja s 10 nominacija, "Barbie" Grete Gerwig s osam nominacija, "Anatomija pada" ("Anatomy Of A Fall") Justine Triet s pet nominacija "Napoleon" Ridleyja Scotta s tri nomincije i "Prošli životi" (Past Lives) Celine Song koji ima dvije nominacije za Oscare.

"Prošli životi" Celine Song osvojio je dvije nominacija za Oscara: za najbolji film i za originalni scenarij.

Film o preispitivanju životnih izbora i razmišljanju o životima koje smo možda mogli živjeti da smo negdje u prošlosti pošli drugim putem… Opisivan kao spoj "Prije svitanja" i "Raspoloženi za ljubav", ovaj melankolični romantični prvijenac kanadsko-korejske autorice Celine Song nije prestao oduševljavati publiku i kritiku od svoje premijere na Sundanceu.

U kinu Meeting Point 24.1. u 17:30 sati, 27.1. u 20:30 sati i 30.1. u 17:30 sati.

Najveći broj nominacija za Oscara dobio je biografski film "Oppenheimer" u režiji Christophera Nolana.

Biografski film o Robertu Oppenheimeru, naučniku koji je stvorio atomsku bombu, dobio je čak 13 nominacija za zlatni kipić, uključujući one najvažnije - za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, glavnu mušku ulogu (Cillian Murphy), sporednu mušku (Robert Downey Jr.) i sporednu žensku ulogu (Emily Blunt).

U kinu Meeting Point 24.1. u 20.30 sati, 28.1. u 17:30 sati i 31.1. u 20:30 sati.

"Barbie", koja je uz film "Oppenheimer" obilježila proteklu godinu i dominirala kinima, osvojila je osam nominacija. Roza avantura koja oduševljava sve generacije. Ulogu najpoznatije lutke preuzela je Margot Robbie, a njenu bolju polovinu Kena glumi Ryan Gosling.

U kinu Meeting Point 25.1. u 17:30 sati i 28.1. u 20:30 sati.

"Anatomija pada" Justine Triet ima pet nominacija za Oscara: za najbolji film, režiju, najbolju glumicu, originalni scenarij i montažu. Pobjednik filmskog festivala u Cannesu 2023. godine, a onda i osvajač brojnih drugih nagrada uključujući čak šest nagrada Evropske filmske Akademije među kojima i za najbolji film, režiju, glavnu glumicu i scenarij, ovaj je film priča o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe.

U kinu Meeting Point 25.1. u 20:30 sati i 29.1. u 17:30 sati.

"Uboga stvorenja" reditelja Yorgosa Lanthimosa nominovan je za Oscara u 11 kategorija od kojih i u kategoriji za najbolji film godine, najbolju režiju i najbolju glumicu, koju je ponijela Emma Stone, a za najbolju sporednu mušku ulogu nominovan je Mark Ruffalo. Film je na festivalu u Veneciji nagrađen Zlatnim lavom.

U kinu Meeting Point 26.1. u 17:30 sati, 29.1. u 20:30 sati i 31.1. u 17:30 sati.

Redatelju Martinu Scorseseu ovo je 10. nominacija za režiju, a njegov film "Ubistva pod cvjetnim mjesecom" (nominovan između ostalog za najbolji film i adaptirani scenarij) zaradio je ukupno 10 nominacija. Lily Gladstone nominovana je za najbolju žensku glavnu ulogu, a Robert De Niro za sporednu mušku. Osim toga Lily Gladstone ulazi u povijest Oscara kao prva Indijanka nominovana za najbolju glumicu.

U kinu Meeting Point 26.1. u 20:30 sati.

Istorijski spektakl "Napoleon" ima tri nominacije za Oscara: za kostimografiju, produkciju i vizualne efekte.

Film prikazuje uspon i vladavinu jednog od najpoznatijih francuskih vođa svih vremena, Napoleona Bonapartea, a u naslovnoj ulozi je Joaquin Phoenix.

U kinu Meeting Point 27.1. u 17:30 sati i 30.1. u 20:30 sati.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 KM, za studente i penzionere 5 KM.

Više informacija o repertoaru kina Meeting Point na web stranici kinomeetingpoint.ba i na društvenim mrežama kina.