"Selo bez žena" Srđana Šarenca
0

FOTO+VIDEO / U kinu Kriterion film o braći koja ni pijetla ne žene dok oni ne nađu nevjeste

Sarajevo-x.com
Srđan Šarenac
Srđan Šarenac
Film "Selo bez žena" mladog bosanskohercegovačkog reditelja Srđana Šarenca Sarajlije će imati priliku pogledati u art kinu Kriterion u petak, 13. maja. Priča je to o trojici braće iz sela Zabrđe u Srbiji, koji ni pijetla neće oženiti sve dok oni ne pronađu nevjeste.

Nakon što je film "Selo bez žena" premijerno prikazan na najvećem filmskom festivalu za dokumentarne filmove - IDFA, Amsterdam u novembru 2010. godine, zatim u kinima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Češkoj, Meksiku, Siriji, SAD-u..., vrijeme je da ga reditelj Šarenac predstavi i bh. publici.

"Selo bez žena" je priča o trojici braće Janković koji su posljednji stanovnici sela Zabrđe na jugozapadu Srbije. Imaju 70 ovaca, sedam pasa i pijetla. U Zabrđe ženska noga nije kročila zadnjih 15 godina. Sva trojica braće Janković su neoženjeni, pa su odlučili da i njihov pijetao ostane neoženjen dok njih trojica ne pronađu nevjeste. Film prati komična nastojanja najstarijeg brata, Zorana Jankovića da pronađe nevjestu i spasi selo od nestanka. U susjednoj Albaniji situacija je obrnuta, svi muškarci otišli su na rad u Grčku i žene su ostale same. Iako su sva trojica ratovali protiv Albanaca sada su u prilici pružiti ruku pomirenja "neprijatelju".

Braća Janković
Braća Janković
Film će sarajevskoj publici premijerno biti predstavljen u petak, 13. maja u 20.20 minuta, u art kinu Kriterion, na Obali Kulina Bana 2.

Film, koji je nastao u francusko-bosansko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji, lično će predstaviti reditelj Šarenac, a nakon projekcije gledatelji će imati i priliku da s njim razgovaraju o filmu.

"Selo bez žena" prikazivat će se i u dvorani Kulturnog centra Travnik, Kulturnog centra Pale, Kulturnom centru Istočno Sarajevo, Kultirnom centru Goražde, zatim u Kulturnom centru Višegrad, Kulturnom centru Bijeljina, Kulturnom centru Bileća, Kulturnom centru Srbac, a od juna i u OKC Abrašević u Mostaru i Stocu.