Sniman u Rimu i Sarajevu
197

U kinima širom Italije novi film "L'altra luna" u kojem igraju i glumci iz BiH

N. C.
U gradovima širom Italije započela je distribucija igranog filma "L'altra luna" italijanskog reditelja Carla Chiaramontea u kojem pored glumaca iz Italije igraju i bh. glumci.

Scenarij potpisuju: Carlo Chiaramonte, Elma Tataragić, Asja Krsmanović i Carla Scicchitano.

U filmu glume: Luna Zimić Mijović, Armin Omerović, Amila Terzimehić, Maja Jurić, Selma Alispahić, Senad Bašić, Esad Bilić i Feđa Zahirović.

Produkciju potpisuje Stemo Production u saradnji sa Xenon Servizi i Seven Dreams. Koproducent filma je Rai Cinema. Film je u gradovima širom Italije u kinima od 16. juna., u distribuciji Hurricane i Stemo Production.

Film je sniman u Rimu i Sarajevu, a reditelj ističe da je njegov odnos s bosanskohercegovačkim glavnim gradom jak.

“Prvi put sam u gradu bio u martu 1996., samo nekoliko mjeseci nakon završetka rata. U tom razdoblju, paralelno s mojom profesionalnom aktivnosti u filmskoj industriji, bio sam zauzet i volontiranjem uz prisutnu talijansku nevladinu organizaciju u Bosni sa svojim aktivnostima humanitarne pomoći. Od tada, pa i poslije vraćao sam se više puta u Sarajevo održavajući moj ‘sentimentalni’ odnos s gradom i 2005./2006., kada sam snimio moj dokumentarac ‘Središte svijeta’”, rekao je.

Armin Omerović, jedan od protagonista filma, ističe da je ovo nastavak pozitivne saradnje bh. glumaca i kreativaca sa stranim produkcijama i rediteljima te da ovaj film predstavlja novo glumačko iskustvo. Nada se uspješnoj distribuciji filma u Italiji.

Priča filma govori o Martini koja je u bijegu iz Italije i svog monotonog života. Našavši se u razdoblju osobne krize, stiže u Sarajevo. Susret s Martinom predstavljat će ključnu prekretnicu za Lunu. Ona odlazi s Martinom u Italiju, ali cijena koju će morati platiti za ovaj izbor bit će užasno visoka: zauvijek se oprostiti od svog grada, od svojih prijatelja i zaručnika, ali prije svega od porodice.