Po istinitom događaju
73

U centru Sarajeva osvanule nacističke zastave, snima se film o Drugom svjetskom ratu

I. B.
Centar Sarajeva bio je danas lokacija za snimanje filma po istinitom događaju (Foto: Klix.ba)
Centar Sarajeva bio je danas lokacija za snimanje filma po istinitom događaju (Foto: Klix.ba)
Danas su građane Sarajeva u centru grada iznenadile nacističke zastave, a za koje se ispostavilo da služe u svrhe snimanja filma Sevap/Mitzvah (Dobro djelo).

Film pod rediteljskom palicom Sabine Vajrače, čiji se posljednji dio snimanja odvija na spomenutoj lokaciji, oživljava dva različita razdoblja rata, a snimljen je po istinitom događaju.

Radnja nas prvenstveno vraća u 1941. godinu. U centru dešavanja je muslimanka Zejneba Hardaga koja rizikuje svoj život kako bi od nacista spasila porodicu Kabiljo, svoje prijatelje i ujedno Jevreje. Pedeset godina kasnije, odnosno 1990-tih tokom opsade Sarajeva, i jevrejska porodica Zejnebi čini istu uslugu.

Film je, osim na ovoj, sniman i na drugim sarajevskim lokacijama, među kojima je i Svrzina kuća.

Vajrača je, inače, izbjeglica iz Bosne i Hercegovine sa adresom u Americi, a u maju je njen scenarij pobijedio na filmskom takmičenju o holokaustu na Claims Conferenceu.

Na takmičenje je pristiglo 39 prijava iz sedam zemalja, a za pobjednika je, osim novčane nagrade od 40.000 dolara, obezbjeđena i dodatna podrška za razvoj projekta, kako bi od scenarija nastao film.

Kada je govorila o svom scenariju, Vajrača je poručila: "Zlo se iznova vraća i ratovi se događaju iznova i iznova i cijela poruka ovog filma je, hoćete li se, kada se takav događaj desi, sjetiti svoje ljudskosti i spašavati druge ili ćete postati mali i uplašeni i misliti samo na sebe".

Rediteljica se nada kako će svojim filmom inspirisati publiku da učine dobro djelo, bez obzira na sve jer se "ono na neki način može vratiti".