Film/TV
0

Turska radio-televizija finansira snimanje filmova u zemljama regije

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zvanični sporazum između Turske nacionalne kuće TRT i Sarajevo Film Festivala, kojim je označen početak saradnje u narednim filmskim projektima, potpisan je danas u Hotelu Europa.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra izrazio je zadovoljstvo saradnjom, pojasnivši njen značaj za SFF.

"U posljednjih smo nekoliko dana govorili o brojnim važnom projektima, stvaranju novih veza i smatram da smo na prekretnici kad je u pitanju napredovanje regionalne produkcije. Nadam se da će nam ovaj ugovor omogućiti okretanje nove stranice u razvoju produkcije u regiji i dati odličnu priliku filmskim radnicima u zemljama regije da prave zanimljive i važne priče", kazao je Purivatra.

Pojasnio je kako je TRT vodeća kompanija i servis u tom polju u zemljama regije, izrazivši zadovoljstvo što je partner Sarajevo Film Festivala.

Generalni direktor kompanije TRT Şenol Göka je kazao kako im je zadovoljstvo da kao partneri podrže Sarajevo Film Festival sljedeće godine i sudjeluju u nadolazećim projektima.

"Sarajevo City of Film je program SFF-a koji je u proteklih nekoliko godina napravio preko 30 kratkih filmova, a sada kao partnera imamo TRT. Godinu 2017. smatramo pionirskom godinom naše saradnje, što znači da ćemo producirati minimalno jedan film koji će biti u potpunosti sponzorisan projektom Sarajevo City of Film Global Films", pojasnio je Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala, dodavši kako će se sljedeće godine fokusirati na filmska ostvarenja sa područja zemalja bivše Jugoslavije.

Ukoliko se projekat pokaže uspješnim, saradnja će se proširiti i na druge zemlje jugoistočne Europe i dalje.

Budžet projekta će iznositi sve skupa 270.000 eura po filmu.

"Želimo da talentiranim filmskim radnicima s područja bivše Jugoslavije omogućimo koprodukciju kako bismo njihove filmove pripremili za emitovanje u zemljama u bivšoj Jugoslaviji i Turskoj, bez obzira na žanr. Počinjemo odmah, poziv za učestvovanje je otvoren odmah, sve do novembra ove godine", pojasnio je Marjanović i dodao kako će svi detalji biti dostupni na stranici Sarajevo Film Festivala.

Istovremeno će u Sarajevu i Istanbulu biti održane radionice na kojima će filmski radnici surađivati sa mentorima i timom koji će im pomoći da filmovi budu napravljeni na najbolji mogući način.

"Budžet jeste ograničen, no danas je rijetkost da se filmovi finansiraju samo sa jedne strane, tako da se nadamo uspješnoj saradnji i radujemo filmovima koji će biti prikazani sljedeće godine i biti spremni za distribuciju do kraja 2017. godine", kazao je Marjanović.