{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tri nagrade za "Go West" u Monpeljeu i Kijevu

S
31.10.2005. u 09:21
0
0
Tri nagrade za "Go West" u Monpeljeu i Kijevu
0
Tri nagrade za "Go West" u Monpeljeu i Kijevu
"Go West", prvi dugometražni igrani film dobitnika nagrade Felix, Evropske Filmske Akademije Ahmeda Imamovića, nastavlja svoj pobjedonosni put po svijetskim Festivalima.
Naime, u izuzetno jakoj konkurenciji 27.Internacionalnog Festivala Mediteranskog Filma koji se održava u Francuskog gradu Monpeljeu, film tvorca višestruko nagrađivanog kratkog filma "10 minuta" osvojio je čak dvije nagrade.

U okviru takmičarskog dijela programa Cinemed Festivala prikazano je 11 igranih filmova, a film "Go West“ sa sobom u Bosnu i Hercegovinu nosi one dvije najdraže, Nagradu kritike i Nagradu publike Festivala.

Na drugom kraju Evrope u Ukrajini, u subotu navečer je u prepunoj svečanoj crvenoj dvorani održana ceremonija dodijele nagrade (FICC) Filmskog Udruženja Kinematografa u okviru 35. Molodist Filmskog Festivala u Kijevu.

Žiri u sastavu Torbjorn Kjellsson iz Svedske , Domenico Farina iz Italije te Stanislav Suknenko iz Ukrajine dodijelio je prestižnu nagradu Don Kihot- bosanskohercegovačkom filmu Ahmeda Imamovića/ Go west, naglašavajući izvanredno riješenu kompleksnost filma, koji apsolutno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Član žirija Domenico Farina je izjavio da ga odavno niti jedan film nije uspio rasplakati a I ostali članovi žirija bili su duboko dirnuti potresnom pričom kontraverznog imamovićevog filma koji je još jedanput potvrdio kvalitet i talenat bosanskohercegovačke kinematografije.

Za kraj, 28.oktobra u prepunoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održana je Hrvatska premijera filma „Go West“ uz veliku pažnju hrvatskih medija. Nakon završetka projekcije ekipa filma „Go West“ doživjela je polusatne ovacije od gotovo 2000 gledatelja koje su uglavnom činili pripadnici hrvatske jet set scene i filmskog svijeta, a sam Imamović je doživio bezbroj pohvala od kolega iz filmskog svijeta susjedne nam zemlje na izuzetno pripremljenom after party-u. Tako je premijera filma „Go West“ postala jedan od najznačajnijih mondenskih događaja u glavnom gradu Hrvatske u 2005.godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: