Druženje sa publikom
7

Trebinjski filmski festival najavit će izložba "Sjećanje na Valtera"

Klix.ba
Peđa Milojević
Peđa Milojević
Trebinje će od 7. augusta biti domaćin brojnim filmskim radnicima i doajenima srpske, jugoslovenske i svjetske kinematografije koji će se družiti sa publikom u čast 5. Festivala mediteranskog i evropskog filma.

Festival će svečano biti otvoren sutra u 20:30 sati na platou ispred Kulturnog centra, obraćanjima gradonačelnika ovog grada Luke Petrovića, dobitnika prestižnih nagrada “Zlatni platan” - Ljiljane Blagojević i Igora Gala, te osnivača, selektora i umjetničkog direktora ove manifestacije Peđe Milojevića.

Prema Milojevićevim riječima, Trebinje će i ove godine sedam dana biti u znaku filmskog festivala, tokom koga će 24 projekcije biti prikazane na platou ispred Kulturnog centra, dok će se 9. i 11. avgusta filmska ostvarenja prikazivati na ljetnoj sceni Doma mladih.

“Pored Ljiljane i Igora, sa nama će u narednih sedam dana biti i Kole Angelovski, Luka Bursać, Brankica Sebastijanović, Milan Kalinić, Danica Maksimović, Nemanja Ćipranić i Domagoj Mrkonjić”, rekao je Milojević.

On je dodao da je, kao i prethodnih godina, program festivala podijeljen na kratke i dugometražne filmove koji su produkcija deset država iz regiona, Mediterana i Evrope - Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije, Španije, Grčke, Turske, Italije i Izraela.

Gosti festivala će se i ove godine, pored na sceni Kulturnog centra i Doma mladih, družiti sa Trebinjcima na ulicama, pijaci, a posjetit će i prestižne trebinjske vinarije i medare, po čijim je kvalitetnim proizvodima ovo podneblje prepoznatljivo u širem regionu.

“Ovo je jedini grad i festival gdje svaki građanin može razgovarati sa glumcima i drugim filmskim radnicima. Družimo se sa ljudima koje sretnemo u Starom gradu, u šetnji prelijepim trebinjskim ulicama i mostovima”, naveo je Milojević.

Festival će otvoriti kratki bosanskohercegovački film “Igra”, dok će nakon dodjela “Zlatnog platana”, biti projekcija srpskog filma “Rekvijum za gospođu J”. Svečanom otvaranju festivala, u galeriji Kulturnog centra prethodiće otvaranje izložbe pod nazivom "Sjećanje na Valtera", koja je posvećena Velimiru Bati Živojinoviću.