Pazi, snima se!
37

Televizijski bum u Srbiji: Pogledajte koliko serija je trenutno u (post)produkciji

Piše: Ines Mrenica
Samo prošle godine u Srbiji je snimljeno 20 televizijskih serija i nekoliko igranih filmova. Trenutno je na snazi nadmetanje producenata u pokazivanju svjetskih trendova i svojevrsni revizionizam tema iz prošlosti.
Nikome nije jasno kako je savremena publika izgubila strpljenje i interes za filmove koji traju duže od dva sata, a kako je u stanju upražnjavati maratonski binge i ne ustajati iz naslonjača sve dok ne vidi odjavnu špicu posljednje epizode serije, za kojom poseže na streaming platformama. Igrane serije izdominirale su svjetskom produkcijom i preuzele funkciju filma. Paradoksalno, one se proizvode filmskim sredstvima, dok je film, s druge strane, generalno počeo ličiti na jeftinu televiziju.

Regionalni lider u proizvodnji televizijskih serija jeste Srbija, na čijem tržištu se snimaju ozbiljni projekti, koji podižu letvicu izvrsnosti i "tjeraju" autore da se takmiče u kreativnosti. U fokusu interesovanja produkcijskih kuća i scenarista su historijske ličnosti koje su obilježile politički život i regionalnu popularnu kulturu. Na snazi je revizionizam događaja iz prošlosti i prava pomama za kriminalističkim žanrom. Prije nekoliko sedmica smo dobili seriju "Porodica" o zloglasnoj familiji Slobodana Miloševića i njihovih posljednjih 48 sati na slobodi, koja je odjeknula na televizijskom tržištu bivše Jugoslavije, kao filmsko suočavanje s mračnim dobom srbijanske prošlosti.

Snežana Savić kao Jovanka Broz
Snežana Savić kao Jovanka Broz

Inače, igrane serije zasnovane na biografijama stvarnih osoba su trenutno posljednji hit u svijetu, a u Srbiji je sada u pripremi serija koja će izazvati veliki interes publike s obzirom na to da tretira tematiku života supruge jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita. Jovanka Budisavljević Broz "drmala" je komunističkom partijom bivše države, a igrana priča o ljubavi nje i Tita dolazi iz produkcije "Adrenalin". Jovanku igra Snežana Savić zbog fascinantne sličnosti s Titovom životnom saputnicom, a premijera serije će se prema svim najavama dogoditi na jesen.

Ovih dana ugledali smo i prve scene nove serije reditelja Zdravka Šotre "Aleksandar od Jugoslavije", zasnovane na istoimenom romanu Vuka Draškovića. Nastala u okviru kompanije "United media", raskošna produkcija se bavi životom jedne od najvećih ličnosti srpske historije kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Serija dolazi nakon vrlo zapaženog filma (i serije) o kralju Petru I, koji je osvanuo i na HBO-u.

Prošle godine je započelo snimanje igranog filma i njegove televizijske verzije o životu najvećeg jugoslavenskog boema Tome Zdravkovića, pjevača kojeg smatraju "klasikom" kafanske muzike. "Tomu" je napisao Dragan Bjelogrlić, čija je produkcijska kuća "Cobra Film" pravi lider u proizvodnji igranih serija, ako se sjetimo naslova "Vratiće se rode" i "Tajkun", a ove godine nas očekuju i "Senke nad Balkanom 3", svojevrsna srpska verzija "Peaky Blindersa", čije su prve dvije sezone jedan od najgledanijih igranih projekata u regionu.

Milan Marić i Tamara Dragičević kao Toma Zdravković i Silvana Armenulić
Milan Marić i Tamara Dragičević kao Toma Zdravković i Silvana Armenulić

Prva srpska horor serija

Pored biografskih priča u nastavcima, tržištu su zanimljive kriminalističke serije. Produkcijska kuća "Firefly" nakon "Porodice" ove godine donosi i triler seriju "Kalkanski krugovi", koja prati priču o dvije porodice iz sela Dol, u kojem svaki stanovnik krije strašne tajne. Rađena u skladu s posljednjim trendovima televizijske produkcije, serija stiže nekoliko mjeseci nakon zapažene "Močvare". U uzavrelom Beogradu manijak na ritualan način ubija tri žene, a za ubicom traga policijski inspektor Nikola (Goran Bogdan), bivši huligan koji se mora suočiti s vlastitiom prošlošću kako bi identifikovao manijaka.

Žarko Laušević u seriji “Kalkanski krugovi”
Žarko Laušević u seriji “Kalkanski krugovi”

Najveći kuriozitet vezan za kuću "Firefly" je podatak da u njihovoj produkciji uskoro stiže i ekranizacija distopijskog romana Borisava Pekića "Besnilo", priče o epidemiji virusa bjesnoće na engleskom aerodromu Heathrow. Roman je napisan 1981. godine, a predstavlja pravi književni dragulj, čija je grandioznost i aktuelnost još jednom potvrđena u današnjem pandemijskom svijetu.

Ovog proljeća stiže i saga koja prati razotkrivanje krvavog masakra u jednom vlaškom selu u istočnoj Srbiji. Kako je najavljena, prva srpska horor serija nosi naziv "Crna svadba" i tretira tematiku ritualnih ubistava. Specifičan naziv dolazi od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca, koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odijelu, a ispraća ga vjerenica ili neka druga djevojka u vjenčanici. Glavne likove dvojice inspektora tumače Uliks Fehmiu i Nikola Kojo, a u ostalim ulogama su Jelena Đokić i Slavko Štimac.

Uliks Fehmiu kao detektiv u horor seriji “Crna svadba”
Uliks Fehmiu kao detektiv u horor seriji “Crna svadba”

Zanimljiva televizijska sezona je pred nama, koja će još jednom pokazati kako svi regionalni antagonizmi bivaju zanemareni kada se čuju dobro napisane replike iz usta glumačkih imena srbijanskog filmskog tržista. Ali, ne samo glumaca iz Srbije. Već deceniju traje izvjestan trend da se na projektima okupljaju vodeći regionalni glumci, pa je tako jedno od najangažovanijih lica u Beogradu Širokobriježanin Goran Bogdan, koji doslovno nema dana pauze u snimanjima. Kvalitet je ono što prevazilazi sve barijere, a on nužno nije uslovljen velikim novcem.

Otužna je činjenica kako se u Bosni i Hercegovini snimi jedan ili nijedan film godišnje, a igranu produkciju doslovno ne možemo ni spomenuti ako bismo zaobišli trend banalnih humorističkih serija za široke narodne mase. Za serijama (kao i za vakcinama) moramo posezati u susjedstvo.

Do gledanja u neka bolja vremena!