Mladi bh. glumac
42

Tarik Džinić o radu na "Tenderu": Ovo je zlatno doba serija, za mene je to bilo prevažno iskustvo

N. O.
Tarik Džinić na crvenom tepihu SFF-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Tarik Džinić na crvenom tepihu SFF-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Mladi bh. glumac Tarik Džinić dio je ekipe serije "Tender" koja je bila među nominovanim u šest kategorija na ovogodišnjem SFF-u, a o radu na ovom projektu govorio je za Klix.ba.
Serija "Tender" je sitcom koji prati rad državne agencija za sprovođenje javnih nabavki. U središtu serije je tročlana komisija koja je sastavljena po nama dobro poznatom "nacionalni ključ" modelu: Srbin, Hrvat, Bošnjak.

Tri potpuno različita karaktera, potpuno različite političke vizije, potpuno različita pogleda na svijet su prinuđeni raditi zajednički posao i dijeliti zajednički prostor, tj. kancelariju. Nijh spaja želja da se obogate.

Scenarista serije je Srđan Vuletić, režiju potpisuju Amra Mehić i Neven Samardžić, a sarađivali su s produkcijskom kućom F.I.S.T. iz Sarajeva.

"Snimanje je bilo izuzetno teško i naporno, radili smo puno. Za mene je prevažno iskustvo, prije svega jer sam imao jako puno snimajućih dana. Igram jednu od glavnih uloga", kazao je na početku razgovora Džinić.

"Sve zajedno bilo je prilično zahtjevno - pronaći taj stil, žanr, ritam i tempo - ukomponovati se s tim. Na tim stvarima se brusi zanat. Mislim da sam dosta naučio", poručio je.

Njegov lik Mehmedalija Meho Oruč najmlađi je u komisiji i prepun samopouzdanja. Kao neko ko poznaje engleski jezik i tehnologiju, za razliku od svojih kolega, drži u malom prstu, na putu je da se obogati i što bolje pozicionira. Međutim, Mehi koji je Bošnjak, njegove kolege koji su jedan Hrvat, a drugi Srbin, predstavljaju prepreku, a ujedno i olakšavajuću okolnost.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Komentarišući i dodjelu nagrada za serije te priliku da i ova forma bude zastupljena na festivalu kazao je da su se serije pozicionirale na mjesto na kom do sad nisu bile.

"Ovo su zlatne godine serija - kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Jako sam sretan što živim to", poručio je Džinić.

Prethodno je za Klix.ba govorio o važnosti festivala, kako za grad, tako i za glumce: "SFF je za nas praznik, sedam najsvjetlijih dana u godini. Nije tako samo za mlade, već i starije, iskusnije glumce i sve ljude koji se bave ovim poslom. To su momenti kada možeš vidjeti dobre filmove, sticati poznanstva, osjetiti čari svjetskog festivala. Jednostavno, osjetiti jedan život koji je drugačiji od preostalih dana u godini".