Premijerno prikazan 2023.
22

Takmičar u "Milijunašu" pao na pitanju o filmu "Oppenheimer": Biste li vi znali odgovor?

I. S.
Foto: HRT
Foto: HRT
Filip Španić je ispao iz hrvatskog kviza "Tko želi biti milijunaš?" jer nije znao odgovor na pitanje o filmu "Oppenheimer".
Naime, pitanje je glasilo: "Koji se znanstvenik ne pojavljuje kao lik u filmu 'Oppenheimer' iz 2023.?" Ponuđeni odgovori su bili: Albert Einstein, Edward Teller, Niels Bohr i Erwin Schrödinger.

Iako je gledao spomenuti film, Španić nije odgovorio tačno te je otišao kući sa 5.000 eura. Tačan odgovor je bio Erwin Schrödinger.

"Oppenheimer" je premijerno prikazan u Parizu u julu prošle godine. Zaradio je više od 950 miliona dolara. Dobio je pohvale kritičara, a Američki filmski institut ga je uvrstio među najbolje filmove u 2023.

"Oppenheimer" je osvojio pet Zlatnih globusa. Ima 13 nominacija za Oscara. Ceremonija dodjele ovih prestižnih filmskih nagrada će se održati 10. marta u Dolby teatru u Los Angelesu.

Zanimljivo je i to što je prvi film o J. Robertu Oppenheimeru snimljen u Jugoslaviji. Glavnu ulogu je imao glumac Branko Pleša, koji je rođen u Kiseljaku. "Slučaj Openhajmer" snimljen je u produkciji RTV Beograd. Režirao ga je je Arsenije Jovanović po scenariju njemačkog pisca Heinara Kipphardta. Premijerno je prikazan 1970. godine.