Posebna nagrada festivala
147

Šveđanka će provesti sedam dana gledajući filmove na napuštenom otoku

L. K.
Foto: Erik Nissen Johansen
Foto: Erik Nissen Johansen
Šveđanka Lisa Enroth osvojila je posebnu nagradu, provest će sedmicu na napuštenom otoku u Švedskoj, gdje će moći besplatno pregledati kompletan program Filmskog festivala u Goteborgu.

Enroth je učestvovala u nagradnoj igri filmskog festivala i uspjela pobijediti 12.000 drugih takmičara. U prijavi za nagradnu igru opisala je kako svakodnevno obavlja posao medicinske sestre te kako joj je prijeko potreban odmor nakon godinu borbe s koronavirusom.

Kompletan program festivala bit će prikazan online. Enroth će od organizatora festivala dobiti tablet kojim može snimati videodnevnik o tome kako provodi dane, šta misli o filmovima koje je pregledala... Boravit će u svjetioniku, gdje će biti postavljeno platno za gledanje filmova.

Na otoku će iz sigurnosnih razloga boraviti još jedna osoba koju će Enroth moći pozvati u slučaju da joj nešto zatreba. Organizatori su za BBC rekli kako su tražili filmoljupca koji će moći izdržati boravak na izoliranom otoku ukupno sedam dana.

"Vjetar, more i činjenica da ću sedam dana u potpunosti izaći iz teške svakodnevnice - radujem se svemu tome", rekla je Enroth za BBC.