Filmovi iz 24 države
76

Sve spremno za 1. Krajina Film Festival: Sutra svečano otvaranje u Bihaću

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Bihaću je danas održana press konferencija u povodu otvorenja 1. Krajina Film Festivala koji će se od 23. do 30. jula održati u nekoliko gradova sjeverozapadne Bosne.

Krajina Film Festival, prema riječima organizatora, prvi je i jedini festival u Evropi regionalnog naziva koji okuplja više vidova umjetnosti, poput novinarstva, književnosti, muzike, arhitekture, a održavat će se u dolinama Une, Sane i Vrbasa, odnosno u Bihaću, Cazinu (tvrđava Ostrožac), Sanskom Mostu, Prijedoru-Kozarcu, Jajcu i Banjoj Luci.

U takmičarskom programu bit će prikazano 12 dugometražnih i 16 kratkometražnih igranih filmova iz 24 države svijeta, tako da će publika imati priliku upoznati brojne svjetske kinematografije, ali i uživati u tim filmovima.

"Pored toga imamo i revijalni program koji čine najbolja ostvarenja iz BiH i regiona. Ne smijem zaboraviti i važan segment dokumentarnih filmova, za koje ove godine nemamo takmičarski program. Ove godine festival ima nekoliko pratećih programa koji uključuju i radionicu za mlade, panele, diskusije, Q&A sesije i slično", rekao je Haris Samardžić, umjetnički direktor KFF-a.

Prema riječima Adnana Bajrića, menadžera Festivala, jedna od ideja manifestacije je okupljanje filmskih umjetnika i priznanje njihovom dosadašnjem uspjehu i radu.

"Na tom putu rado su nam se odazvali i podršku nam dali i krajiški umjetnici Mustafa Nadarević, Miraj Grbić, Edin Gali, Mirsad Ćatić, Adis Bakrač, Edin Lonić, Haris Bilajbegović, Jasmina Musić, ali i brojni drugi krajiški afirmatori i promotori KFF-a, od istoka do zapada, od sportista do naučnika. To su svakako Senijad Ibričić, Edin Džeko, Džanan Musa, Muhamed Toromanović, Dejan Malinović, Harun Sadiković, Ajla Mahmutović, Sanja Samardžić, Larisa Cerić, Mia Ribić, Amila Memić, Samir Bečić, Ensar Berber, Džemila Talić, Elvira Rahić, Meca Cazin, Lina Kuduzović, Adisa Bolić, Admir Badnjević, i brojni drugi", rekao je Bajrić, dodajući da bi se većina navedenih ličnosti trebala pojaviti pojaviti na crvenom tepihu tokom trajanja Festivala.

Kako je istaknuto, ovogodišnji Krajina Film Festival ima za cilj da uđe u kalendar umjetnika Evrope i svijeta, te afirmisati i promovisati Krajinu i njena prirodna bogatstva, posebice Unu, koja je kandidat za UNESCO, a u toku Festivala bit će realiziran i Krajina Biznis Forum, kojeg zajednički organiziraju Privredna komora USK, Nacionalni Park Una i Razvojna agencija USK.

Svečano otvaranje Krajina Film Festivala bit će upriličeno sutra u Kulturnom centru Bihać u 20 sati.