Krvi do koljena
93

Šta gledati za Halloween? Donosimo listu filmova i serija za najstrašniju noć u godini

Piše: Ines Mrenica
Filmovi su nepovratno promijenili naš odnos prema Noći vještica, a najveća zasluga pripisuje se Johnu Carpenteru koji je 1978. godine snimio horor "Halloween".
U nastavku donosimo nekoliko prijedloga šta gledati ovih dana, a među filmskim i serijskim naslovima su kako stari tako i novi aduti kino distributera i streaming servisa. Ima tu ponešto za svačiji prag tolerancije na nasilje.

Piggy

Španski slasher horor intrigantnog imena “Prasica” predstavlja zlostavljanu tinejdžerku Saru (Laura Galan), koja je neka vrsta moderne Carrie. Njena pretilost je laka meta za pakosne vršnjakinje, pa kad je roditelji zaposle na ispomoći u porodičnoj mesnici u selu, Piggy pokreće nešto što bi se moglo nazvati osvetničkom klaonicom.

Nasilje u filmu (dostupnom na Appple TV+ streaming servisu) je psihičko i fizičko, a pokazuje da adolescenti mogu biti surovi remetilački faktor u odrastanju pojedinca. “Piggy” je režirala Carlota Martinez Pereda.

Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities

Meksički reditelj, koji stoji iza filmova “Pan’s Labyrinth” i “The Shape of Water”, za Netflix je osmislio osam priča o stravi i užasu. Šarmantni Guillermo del Toro nas uvodi u svaku priču “Kabineta strave”, a to su bizarne noćne more koje će upotpuniti Noć vještica.

Nesvakidašnje iskustvo najiščekivanije serije ove godine režirali su autori oprobani u žanru horora, s ciljem da na kušnju stave sve naše tradicionalne predodžbe o užasu. Antologijska serija sadrži puno nasilja, rating oznaku 16, ali ne i tako puno strave. To je neka vrsta egzotične noćne more ispunjene demonima, okultnim rutualima i grobovima.

Halloween Ends

John Carpenter snimio je kultni "Halloween" prije 44 godine, kreirajući jedan od najuticajnijih horor filmova svih vremena. Od prepoznatljivog soundtracka diže se svaka dlaka na tijelu, a skoro pola vijeka Noć vještica prolazi u znaku psihopatskog ubice Michaela Myersa s maskom i mesarskim nožem, koji pokušava ubiti Laurie Strode.

Njihova borba krerirala je najdugovječniju i najcjenjeniju filmsku franšizu. U kinima je, kako to tradicija nalaže u ovo doba godine, naslov “Halloween Ends”, horor kojim završava trilogija Davida Gordona Greena, započeta 2018. godine, a vrlo moguće i franšiza generalno.

Terrifier 2

“Terrifier 2” je horor koji publiku u kinima tjera na povraćanje i padanje u nesvjest. Za razliku od prvog filma, pomijera granice sadističkog nasilja i samo što je stigao u kina kako bi uveličao Noć vještica - okvalificiran je kao najbrutalniji film ove godine.

Art the Clown u svom bizarnom kostimu stiže baš na Halloween, vadi oči, razbija lobanje, vadi mozak, reže gornje i donje ekstremitete… pa ako ostanete u kinu nakon upozorenja o nasilju koje vas čeka, uradili ste to na vlastitu odgovornost. Projekcije filma u kinima redovno prekidaju sirene ambulantnih kola koja dolaze po ljude koji nisu izdržali do kraja filma ostati pri svijesti.

Werewolf by Night

Evo nešto za one koji vole priče o vukodlacima. Disney+ Halloween obilježava televizijskim specijalom “Werewolf by Night”. Crno-bijelo izdanje Marvelovog univerzuma podsjetit će vas na na filmove Bele Lugosija, a u naslovnoj ulozi je meksički glumac Gael Garcia Bernal, kojeg se sjećamo iz hita “Amores Perros”.

Ovo je priča o superheroju koji se bori protiv zla koristeći sposobnosti dobivene na osnovu kletve - one koju nosi njegova krvna loza. Prije gledanja obavezno pazite da to ne bude u noći punog Mjeseca.

Wednesday Addams

Halloween ne može proći bez paukova i izdubljenih bundeva, ali ni bez najnepoželjnijih susjeda ikad- obitelji Addams. Netflix će seriju o neobičnoj djevojčici s pletenicama “Wednesday Addams” objaviti tek krajem novembra, ali ni tada neće biti kasno za priču o Wednesday koja se još nije socijalizirala.

Režiju serije potpisuje Tim Burton, nije strašna uopće i baš naprotiv, u par navrata će vas dobro nasmijati. Wednesday (Jenna Ortega) na Akademiji “Nevermore” pokušava riješiti misteriozno ubistvo u koje su se upleli njezini roditelji prije 25 godina. Majku Morticiju Addams igra Catherine Zeta-Jones.

Texas Chainsaw Massacre

Teksaški reditelj Tobe Hooper 1973. godine je ušao u robnu kuću i s odjela hobija spazio red motornih pila. Te scene se sjetio ponovo kada je u novinama pročitao članak o Edu Geinu, ubici koji je masakrirao ljude i od njihove kože pravio maske. Nastavak priče jednog od najslavnijih horora u historiji odvija se 47 godina kasnije.

Grupa influensera oživljava teksaški grad duhova, ali i manijaka s maskom od ljudske kože. Leatherface je pozicionirao Texas na mapu horora, a nakon dugog skrivanja vratio se početkom ove godine na Netflix kako bi terorizirao grupu mladih influensera. Jer, stare navike teško odumiru.

The Midnight Club

“The Midnight Club” je četvrti porjekat koji je reditelj Mike Flanagan uradio za Netflix. Flanagan je veliki uspjeh postigao hororom “The Haunting of Hill House” iz 2018. godine, koji ima visoku ocjenu na IMDB-ju (8.7), a sada nas vodi u hospicij u kojem smrtno bolesni tinejdžeri sklapaju neobičan pakt.

Ko prvi umre, ostalima šalje poruku iz zagrobnog života. Za ove mlade ljude smrt je samo obred prijelaza, a sastaju se svakoe večeri u biblioteci gdje pričaju horor priče. “The Midnight Club” je ušao u Guinessovu knjigu rekorda zbog najvećeg broja šok scena po epizodi, a zanimljivo je što se u njemu pojavljuje glumica Heather Langenkamp, koje se sjećamo iz Noćne more u Ulici brijestova iz 1984. godine.