Ne propustite ove naslove
21

Šta gledati četvrtog dana SFF-a: Pretpremijera serije Danisa Tanovića i takmičarski filmovi

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Četvrti dan Sarajevo Film Festivala donosi jednako zanimljive naslove kao i tokom prethodnih, a obilježit će ga projekcije filmova u Narodnom pozorištu "Sloboda" i "Medium", kao i pretpremijera serije "Frust" bh. reditelja Danisa Tanovića.

Posjetioci 29. izdanja Sarajevo Film Festivala danas će prema programu prikazivanja moći pogledati dva naslova iz kategorije Takmičarski igrani film - "Sloboda" i "Medium".

"Sloboda" je mađarski film koji je režirao Tudor Giurgiu, a na rasporedu je u 19 sati u Narodnom pozorištu. Radnja filma dešava se u haotičnim danima decembra 1989, tokom revolucije kojom je svrgnut komunistički režim, transilvanijski grad Sibiu postaje poprište brutalnog napada na jedinicu policije koji brzo prerasta u krvavi obračun između vojnika, policajaca, pobunjenih građana i predstavnika tajne policije. U očajničkom pokušaju da pobjegne iz okruženja policijskog kapetana Viorela privodi vojska i ubacuje u ispražnjeni bazen sa stotinama drugih ljudi optuženih da su teroristi.

"Medium" je grčko-bugarski film čija radnja prati šesnaestogodišnju Eleftheriu, strankinju u čudnome svijetu, koja upoznaje misterioznog susjeda Angelosa koji je poziva u svoj fascinantni svijet odraslih. Dok biciklom kruži gradskim ulicama u vrelini augusta, Eleftheria je na putu do samootkrovenja kroz svirepost prve ljubavi. Film je na rasporedu u 21:30 u Narodnom pozorištu.

Sarajevo Film Festival ove godine obilježava važnu obljetnicu vezanu za same početke Festivala te organizira program pod nazivom "30 godina od Prvog ratnog kina Apollo". U ovom programu bit će prikazano sedam filmskih klasika, a jedan od njih je i "Goli u sedlu" Dennisa Hoppera te će biti prikazan u 21:30 na Otvorenoj sceni Obala.

Film iz 1969. govori o hipi motoristima Wyattu i Billyju koji nakon što obave jedan poslić s drogom odluče proputovati Ameriku na Harley-Davidsonima u potrazi za duhovnom istinom. Tokom putovanja suočavaju se sa predrasudama i mržnjom uskogrudih američkih provincijalaca, ali upoznaju i druge putnike koji tragaju za alternativnim načinima života. Nakon zastrašujućeg iskustva sa drogom u New Orelansu, počinju se pitati da li će u Americi ikada moći pronaći miran život.

"Najsretniji čovjek na svijetu" Teone Strugar Mitevske, za koji je scenarij pisala bh. scenaristica Elma Tataragić, bit će prikazan u Cineplexxu u 21 sat.

Film je premijerno prikazan u konkurenciji Horizonti prestižnog filmskog festivala u Veneciji. Bio je kandidat za nagradu Oscar ispred Sjeverne Makedonije. Nagrađen je FIPRESCI nagradom za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, a dobitnik je i Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj.

Donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se miješa humor s tugom, ozbiljni i lagani sadržaj, sve do samoga razrješenja, u kojem su likovi ponovo primorani da se vrate u ratne događaje, koji se sada miješaju sa današnjicom.

Uloge su ostvarili: Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Labina Mitevska, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović, a bh. producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba.

Pretpremijera serije "Frust" koju je režirao Danis Tanović zakazana je za 16 sati također u Cineplexxu.

Crna komedija s primjesama trilera govori o neuspješnom mladom piscu Vedranu, koji se bori dobije bilo kakvu pažnju ili uvažavanje. Kada slučajno ubije kriminalca koji teroriše njegovo naselje, iako ne otkriva svoj pravi identitet, biva proglašen za pravednog osvetnika i preko noći postaje lokalni superstar. Svjestan da je dovoljan samo jedan čovjek da pokrene revoluciju - donosi odluku koja mu mijenja život.

Glumačku postavu čine: Deni Mešić, Dunja Stojanović, Ermin Sijamija, Anđela Jovanović, Alban Ukaj, Aleksandar Dimitrijević, Milena Radulović i drugi.

Kreatori serijala su Srđan Vuletić iz Bosne i Hercegovine i Gabor Krigler iz Mađarske, a scenaristi su Srđan Vuletić, Gabor Krigler i Eszter Angyalosy.

"Bosanski lonac" svoju premijeru je imao trećeg dana SFF-a, a na rasporedu je i večeras na Open Air Kinu Ilidža u 21 sat.

Film je sniman u Grazu i Zagrebu, a glavnu ulogu odigrao je poznati bosansko-hercegovački glumac Senad Bašić koji glumi Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika pozorišna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

Ostale filmove koji su na rasporedu prikazivanja četvrtog dana festivala možete pogledati na web stranici SFF-a. Ulaznice možete nabaviti i online na sff.ba i tickets.sff.ba.

SFF