"The Long Road to War"
41

Srbijanski dokumentarac o Prvom svjetskom ratu među najgledanijim na Netflixu u 14 zemalja

N. O.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Prvi srbijanski dokumentarac predstavljen na Netflixu "The Long Road to War", koji govori o događajima u Prvom svjetskom ratu, nalazi se među 10 najgledanijih u 14 zemalja na ovoj platformi samo nekoliko dana od objave.

Film "The Long Road to War" predstavljen je 28. juna, na godišnjicu atentata na Franza Ferdinanda, a iz produkcijske kuće Paradox Film pohvalili su se kako je u 14 evropskih zemalja među 10 najgledanijih.

U Švedskoj je na poziciji broj šest, a u Nizozemskoj deveti po gledanosti. Uspjehom filma pohvalio se i sam reditelj Miloš Škundrić na svom Twitter profilu.

Dokumentarac je napravljen uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Filmskog centra Srbije, a sniman je u periodu od 2014. do 2018. godine.

Uz pomoć eminentnih svjetskih historičara i korištenja filmske i dokumentarne arhivske građe iz Jugoslavenske kinoteke i još 15 svjetskih arhiva, film koji je okarakterisan kao "politički triler" prati politička dešavanja u Evropi od kasnog 19. stoljeća do jula 1914. godine i fokusira se na Prvi svjetski rat koji je planiran i pripreman godinama prije atentata.

“The Long Road to War” premijerno je prikazan na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u martu 2018., a televizijsku premijeru imao je na RTS-u 2018., povodom obilježavanja stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, uz publiku od više od dva miliona gledalaca.

Na Netflixu će se prikazivati u 30 evropskih zemalja u narednih 5 godina.