Donesena odluka
22

Srbija u utrku za Oscara 2022. godine šalje film "Oaza", priču o ljubavnom trouglu

L. K.
Komisija u Srbiji je konstatovala da je ovo jedna od najboljih godina srbijanske kinematografije, kazavši kako se u izboru za Oscara našlo osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova. Odlučeno je da u utrku za zlatni kipić 2022. ide "Oaza" reditelja Ivana Ikića.

"Oaza" donosi priču o ljubavnom trouglu između dvije djevojke i mladića u Domu za mlade sa posebnim potrebama u Sremčici. Glavne uloge u filmu tumače korisnici ove institucije: Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni. U filmu se pojavljuje i poznati regionalni glumac Goran Bogdan.

"Priča delikatne teme o ljubavnom trouglu, atipičnih junaka, mladih sa posebnim potrebama prerasta u metaforu, koja odjekuje u svim podnebljima i vremenima. U tom smislu, rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima. Istovremeno, prati scenarij napisan u duhu od italijanskog neorealizma do rumunskog minimalizma. Spretno uklapanje narativnh tokova i rad sa glumcima predstavljali su izazov koji je savladala cijela autorska ekipa. Visoki standardi produkcije potvrđuju iskorak koji ovaj film predstavlja u svakom pogledu, čineći ga prepoznatljivim delom u duhu evropske filmske neomoderne", navode članovi Komisije.

Odluku je donijela redovna profesorica Teorije filma na Fakultetu dramskih umjetnosti Beograd (predsjednica Komisije) sa članovima komisije: Filmskim kritičarom i članom Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Miroljubom Stojanovićem, rediteljem Draganom Marinkovićem, profesorom Akademije umetnosti u Novom Sadu Sinišom Bokanom, producentom Zoranom Jankovićem, direktorom fotografije Milošem Spasojevićem i filmskim kritičarom i teoretičarom filma Tomislavom Gavrićem.