Poruka univerzalnosti
12

Spike Lee je prvi Afroamerikanac koji će biti predsjednik žirija festivala u Cannesu

A. B.
Spike Lee (Foto: Shutterstock)
Spike Lee (Foto: Shutterstock)
Američki režiser Spike Lee (62) imenovan je za predsjednika žirija na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu koji će se održati od 12. do 23. maja.

Ove godine je napravljen presedan i riječ je o imenovanju prvog Afroamerikanca za predsjednika žirija. Direktor Festivala Thierry Fremaux pojasnio je da imenovanje prvog Afroamerikanca za predsjednika žirija u Cannesu nije nikakva politička odluka nego poruka univerzalnosti, piše DW.

Režiser Lee je istakao da je počastvovan što će postati "prva osoba iz afričke dijaspore izabrana na prestižnu poziciju predsjednika žirija najvažnijeg filmskog festivala na svijetu".

"Kada su me nazvali i saopštili da mi se nudi prilika da budem predsjednik žirija u Cannesu 2020, bio sam istovremeno šokiran, sretan, iznenađen i ponosan", dodao je.

Organizatori se nadaju da će provokativni američki režiser uspjeti "prodrmati" svjetsku filmsku elitu.

Imena ostalih članova žirija bit će objavljena u aprilu.

Lee je jedno od najvećih imena američke nezavisne produkcije i autor filmova među kojima su She’s Gotta Have It (1986), Malcolm X (1992), Inside Man (2006).

Upravo je Filmski festival u Cannesu lansirao Leeja nakon što je 1989. na njemu prikazan njegov film Do the Right Thing.

Na istom festivalu 2018. gdoine, njegov posljednji film BlacKkKlansman osvojio je Veliku nagradu žirija, a potom je Lee za isti film osvojio Oscara za najbolji prilagođeni scenarij.