Strah od IDIL-a
17

Snimanje specijala "Grand Tour" otkazano zbog opasnosti od terorizma

Klix.ba
Za vrijeme snimanja nove sezone popularne automobilističke emisije "The Grand Tour" ekipa producenata je bila prisiljena otkazati snimanje specijala na Bliskom istoku zbog opasnosti od terorizma.

Popularni voditelji Jeremy Clarkson, Richard Hammond i James May će u četvrtoj sezoni napustiti studio, format koji smo gledali gotovo 20 godina, te ćemo umjesto toga gledati specijale snimljene širom svijeta. Međutim, putovanja nisu bez rizika, a to pokazuje i otkazivanje snimanja epizode koja je trebala "pokriti" put u Saudijsku Arabiju, Kairo i Egipat. Snimanje je otkazano zbog sporadičnih terorističkih napada.

Ovu informaciju je otkrio Clarkson u svojoj kolumni za Sunday Times.

"Bilo bi to sjajno putovanje, ali bi ono značilo prelazak Sinajskog poluotoka. Zahvaljujući IDIL-u, šanse za naš prelazak na drugu stranu s glavama na ramenima su veoma male", napisao je Clarkson.

Ekipa "The Grand Toura" je preskočila i snimanje u Australiji zbog velike medijske pažnje, a prijedlog za snimanje na Andamanskim ostvrima blizu Tajlanda odbačen je nakon što su producenti saznali za pleme koje ubija svakog ko kroči na kopno.

Popularni trio ponekad doživi neugodnosti na putovanjima. Godine 2014. su kao voditelji BBC-jeve emisije "Top Gear" snimali u Čileu i Argentini te su morali bježati zbog registarskih oznaka H982 FLK na Clarksonovom Porscheu 928, koje je lokalno stanovništvo protumačilo kao provokaciju i podsjećanje na krvavi Falklandski rat.