Patriotsko stvaralaštvo
50

Snima se film o ratnoj estradi Sarajeva: Detonacije je nadjačavala njihova pjesma

N. O.
Ekipa na setu filma (Foto: Eset Muračević)
Ekipa na setu filma (Foto: Eset Muračević)
U organizaciji sarajevskog udruženja za čuvanje, njegovanje i promociju patrotskog muzičkog stvaralaštva "To se pamti", u prostorijama Kulturno umjetničkog društva "Lola", započelo je snimanje novog dokumentarnog filma radnog naslova "SAREST-Sarajevska ratna estrada".

Prema riječima Mirsada Jarovića, predsjednika ovog udruženja, radi se o projektu kojim se afirmiše narodna i zabavna muzika, autori i izvođači s posebnim osvrtom na muzičko stvaralašto i javne nastupe tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992-1995.

"Film posebno govori o radu Udruženja 'SAREST' (Sarajevska ratna estrada), njegovom osnivanju, autorima i izvođačima, članovima i njihovim aktivnostima, javnim nastupima, nastupima na prvim borbenim linijama, obilježavanjima godišnjica brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, nastupima za ranjene borce, kao i pjesmama pisanim u svrhu jačanja borbenog morala bosanskohercegovačkih boraca koji su tokom rata u BiH 1992-1995 i kulturnim otporom branili našu zemlju Bosnu i Hercegovinu", kaže Mirsad Jarović.

Film afirmiše rad plejade autora, pjevača, muzičara i drugih estradnih radnika koji su svojim aktivnostima, na najbolji način, pokazali kako se Bosna i Hercegovina i "pjesmom branila", navode.

Namik Vatrenjak, Azem Sućeska, Sejo Pitić i Mirsad Jarović (Foto: Eset Muračević)
Namik Vatrenjak, Azem Sućeska, Sejo Pitić i Mirsad Jarović (Foto: Eset Muračević)

Neki od njih su, kao pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, u temelje naše nezavisne domovine, utkali svoje živote, a drugi, nakon minulog rata, nastavili svoj život zaboravljeni od onih koji su trebali vrednovati njihovo angažovanje. Iz organizacije ističu da njihove zasluge ne smiju biti zaboravljene.

Šta su sve radili i činili, u filmu je dokumentovano fotografijama, videosnimcima, izjavama estradnih i drugih radnika, brojnim patriotskim pjesmama koje su pisali, svirali i izvodili. Ovaj film, pored knjige "I pjesmom se Bosna branila" autora Eseta Muračevića, jeste pokušaj da se od zaborava sačuva i njihova uloga, uloga onih koji su ostali vjerni svom gradu i svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

"Detonacije granata nadjačavala je njihova pjesma. Nisu se plašili da nastupaju među borcima na prvim odbrambenim linijama, posjećivali su ranjene u bolnicama, djecu u školama, radnike u fabrikama... Bili su, uistinu, jedni od heroja sa kojim se naša zemlja ponosila. Međutim, kada je stao rat ona je njihovu ulogu počela zaboravljati. Zaboravljati i činjenicu da je većina estradnih radnika, pored pjesmom, i puškom branila našu zemlju Bosnu i Hercegovinu. Mnogi su u toj borbi poginuli ili bili teško ranjeni.

Neki koji su u sudbonosnim ratnim danima bili u prikrajku počeli su se busati njihovim zaslugama. Otuda se javila ideja da ovim projektom, i nekim drugim koji će nastati, u vremenu pred nama, 'bacimo' svjetlo na naš rad, te da značajnije afirmišemo narodnu i zabavnu muziku, istinske heroje-autore i izvođače s posebnim osvrtom na muzičko stvaralašto i javne nastupe tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine", ističu iz udruženja "To se pamti".

Namik Vatrenjak, Mirsad Jarović, Džani Hot i Enver Šadinlija (Foto: Eset Muračević)
Namik Vatrenjak, Mirsad Jarović, Džani Hot i Enver Šadinlija (Foto: Eset Muračević)

Ovo je pokušaj da se od zaborava sačuva njihova uloga i aktivnost, posebno uloga i aktivnost članova Udruženja "Sarest" (Sarajevska ratna estrada) koji su se isticali svojim "kulturnim otporom".

Pod budnim okom režisera Namika Vatrenjaka, scenariste Mirsada Jarovića i snimatelja Azema Sućeske svoje uspomene na dane tokom minulog rata evocirali su Sanela Sijerčić, Džani Hot, Sejo Pitić, Enver Šadinlija, Amira Hodžić, Džemo Dragolj...

Njihove priče i priče drugih člova "Saresta", koje će se snimati u vremenu pred nama, uz naistaknutije patriotske pjesme, bit će dio zanimljive priče koja će na najbolji način osvijetliti rad onih uz čije se pjesme borilo i ginulo.