"Snijeg" Aide Begić dobio nagradu "Odyssee"

F
FENA
23.10.2008. u 13:59
0
3
"Snijeg" Aide Begić dobio nagradu "Odyssee"
0
"Snijeg" Aide Begić dobio nagradu "Odyssee"
Dugometražni igrani film "Snijeg" rediteljice Aide Begić dobio je nagradu Vijeća Evrope, saopćeno je u četvrtak.
Žiri koji čini sedam ambasadora u Vijeću Evrope i dva člana Sekretarijata Vijeća Evrope, kojim predsjedava francuski ambasador Bruno Gain, dodijelio je dvije počasne nagrade na 9. godišnjem festivalu "Etoiles et Toiles du cinéma européen" (Zvijezde i filmovi evropske kinematografije), posvećenom isključivo igranim filmovima snimljenim uz podršku Euroimagesa, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Nagrada za ljudska prava Vijeća Evrope "Odyssee" (Odiseja) dodijeljena je filmu "Snijeg" Aide Begić u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Njemačke i Francuske. Nju je uručuila Maud de Boer-Buquicchio, zamjenica generalnog sekretara Vijeća Evrope.

Nagrada Odyssée za umjetničko dostignuće dodijeljena je gilmu "Divlja krv" (Sangue Pazzo) Marca Tullia Giordanea, u koprodukciji Italije i Francuske. Nju je uruičio Bruno Gain, predsjednik žirija.

Ceremonija je održana u prisustvu Jacquesa Toubona, predsjednika Eurimagesa, i za njom je uslijedila projekcija "Divlje krvi" u prisustvu režisera filma, navodi se u saopćenju.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: