Razgovor za Klix.ba
71

Snežana Bogdanović: Uloga Bademe u filmu "Kuduz" je veoma značajna, ali nije odredila moj put

E. Lj.
Snežana Bogdanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Snežana Bogdanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Snežana Bogdanović, sjajna srbijanska glumica s adresom u New Yorku, trenutno boravi u glavnom gradu BiH gdje će na 25. Sarajevo Film Festivalu biti prikazana dva filma u kojima ćemo je gledati u glavnoj ulozi.

Film "Sin" bh. rediteljice Ines Tanović u kojem je utjelovila ulogu Jasne otvorio je 25. Sarajevo Film Festival. U razgovoru za Klix.ba Bogdanović je otkrila da je tek sinoć prvi put pogledala film "Sin" i naglasila da je raduje boravak u Sarajevu zbog susreta s prijateljima i kolegama, filmskim stvaraocima iz cijelog svijeta, ali i mogućnosti gledanja filmova.

"Publika je sinoć jako lijepo primila film. Bio je divno veče, sala u Narodnom pozorištu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, kao i Ljetno kino Raiffeisen u kojem je, kako nam je rečeno, rekordan broj ljudi gledao film 'Sin'. Sarajevo Film Festival je nešto najljepše i najznačajnije što postoji u cijeloj regiji i vjerujem da svi koji dolaze ovdje dijele moje mišljenje", rekla je Bogdanović u razgovoru za Klix.ba.

Film "Sin" sniman je u Sarajevu u septembru prošle godine, a naša sagovornica kaže kako je sve prošlo onako je rediteljica Tanović zamislila.

"Snimanje smo zaista završili u rekordnom roku. Ines je bila veoma precizna u svojim zahtjevima, znala je šta želi i ušla je u cijeli proces potpuno spremna. Znate, nije to baš lako s ograničenim budžetom i vremenom i moram joj odati priznanje kao ženi koja se uspješno bori u ovom poslu u kojem dominiraju muškarci", naglasila je.

Na ovom filmu je Snežana Bogdanović prvi put stala ispred kamera zajedno sa svojim suprugom, također glumcem Uliksom Fehmiuom.

"Snimali smo prošle jeseni i mislim da smo svi bili fokusirani na to da što bolje ispričamo priču koju je Ines donijela tako da naš dokus nije bio na činjenici da prvi put radimo zajedno na filmu. Imali smo malu prednost da to što se znamo iskoristimo da se brže i bolje razumijemo. Ali eto, sad smo probili taj led pa se nadam da ćemo to opet negdje ponoviti", rekla je.

Prethodno je Bogdanović ostvarila glavnu ulogu u filmu "Šavovi" kojim reditelj Miroslav Terzić tematizira krađu novorođenčadi u Srbiji, a koji će također biti prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Biti dio ove priče našoj sagovornici predstavljalo je veliki izazov, ali i veliku odgovornost.

"Tema o krađi beba me je uznemirila prije svega kao majku, na ljudskom nivou. Potpuno je nezamislivo da se ovako nešto događa u našem društvu i da ništa nije urađeno da se ijedan ovakav slučaj riješi ili da se makar pokrene istraga oko toga. Zatim me uznemirilo i kao umjetnika, jer je naš zadatak da uperimo svjetlo na ovakve događaje. Ja sam upoznala Dinku Radonjić kojoj se to dogodilo i provela mnogo vremena s njom u želji da je što bolje upoznam i ispričam njenu priču, osjećala sam da sam ja zapravo njen glas i imala sam veliku odgovornost. Veoma sam uzbuđena što će sarajevska publika imati priliku pogledati 'Šavove' i da će ova istinita priča naći put do njihovog srca", ispričala je.

Bh. javnost Snežanu Bogdanović najviše pamti po ulozi Bademe u kultnom filmu "Kuduz" Ademira Kenovića.

"Iako ova uloga nije odredila moj glumački put, jer sam ja mnogo radila u pozorištu i prije i nakon toga, meni lično je bila veoma značajna. Igrala sam, prije svega na lokalnom dijalektu, ženu koja je potpuno različita od mene, a to je ono što svi glumci priželjkuju. Ta mogućnost transformacije nam se ni danas ne nudi često, svima je nekako lakše da nas stave u neke ladice, i rediteljima i produkcijama. Valjda tako igraju na sigurno. Kada je reditelj hrabar i pokaže vjeru u svog glumca dajući mu slobodu da kreira lik rađaju se velike uloge", rekla je.

Oduvijek je, priča nam, imala dar za imitaciju i igru i ističe da je gluma bila najprirodniji nastavak onoga što je ona bila.

"Ljubav prema poeziji, knjigama će me ustvari odvesti do pozorišsta i filma i onda će gluma doći kao nešto što je bio jedini put za mene. Bila sam mlada, gluma je bila moja strast, a vremenom se malo toga promijenilo. I dalje s istom radoznalošću, tremom i uzbuđenjem prilazim svakoj ulozi. Jedino sam danas zahvalnija za svaki posao jer se tako malo snima i malo ima dobrih uloga za žene zrelih godina", bila je iskrena.

Sa suprugom Uliksom Fehmiuom rodni Beograd napustila je devedesetih godina prošlog stoljeća, ostavljajući karijeru i status na kojima bi joj mnogi pozavidjeli i u SAD-u, na drugom kraju svijeta, počinjući život i karijeru ispočetka.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Kada sa današnje distance gledam na taj period mislim da je moj odlazak bio veoma hrabra odluka. Otišla sam iz nekog svog neslaganja i protesta prema svemu što se događalo, iako spolja gledano nisam imala nijedan razlog za to. Bila sam glumica koja je bila u svom kreativnom zamahu, nosila repertoar u svom pozorištu, radila na filmu i televiziji... A opet sam bila jako nesretna zbog rata i svjesna na ni na šta ne mogu da utječem. Bila je to velika odluka koja će promijeniti moj život iz korijena, jer preko noći postanete niko i počnete graditi svoj život ispočetka. Svaka promjena nas mijenja i Amerika je u tom smislu sigurno utjecala na mene. Čini mi se da sam uzimala ono dobro, što mi se sviđalo. Amerika je relativizirala moj odnos prema nekim važnim stvarima poput karijere, uspjeha i sreće", ispričala je dodajući kako iza svakog uspjeha stoji mnogo kreativnog i fizičkog rada, kao i odricanja.

Naša sagovornica ništa manje nije uspješna ni u Americi koja je posljednjih četvrt vijeka njen dom, no priznaje da je ipak ponekad nostalgična za Jugoslavijom, državom koje više nema,

"Inače, dolazim često u naše krajeve pa imam priliku viđati drage ljude koji mi nedostaju. Nekad pomislim 'Bože, koliko su ovi prostori lijepi, kako bi sve moglo biti drugačije'", rekla je Bogdanović.

Na kraju razgovora za Klix.ba otkrila je da su pred njom nove ponude i projekti u razvoju dodajući kako su sve priče već ispričane i ističući da ih treba ponovo ispričati, ali iz ženskog ugla.