Good Day's Work
294

Slovenski režiser Martin Turk pobjednik projekta "Sarajevo grad filma za globalna platna"

Klix.ba
Martin Turk (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Martin Turk (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Festivalskom trgu danas je održana prezentacija projekta "Sarajevo grad filma za globalna platna" (Sarajevo City of Film Global Screen), a direktor SFF-a Miro Purivatra saopćio je da je pobjednik konkursa slovenski režiser Martin Turk.

Sarajevo City of Film for Global Screen je pilot projekt za produkciju mikro-budžetnih filmova namijenjenih široj publici, čiji je cilj razvoj projekata fikcije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

"Sarajevo City of Film for Global Screen filmskim stvaraocima iz naše regije nudi priliku da u kratkom roku osiguraju finansiranje filma, da ga brzo snime prikažu širokoj publici i na TV-u i u kinu. Prema tome, nismo iznenađeni, nego smo jako zadovoljni što primjećujemo snažan interes i veliki broj prijava. Jedva čekamo da dogodine vidimo gotov film i nadamo se da ćemo ga prikazati publici na 24. Sarajevo Film Festivalu", rekao je Purivatra.

Miro Purivatra (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Miro Purivatra (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Slovenski režiser Martin Turk koji je pobijedio na ovom konkursu snimanje filma "A Good Day's Work" trebao bi započeti u oktobru. Riječ je o društvenoj drami baziranoj na likovima koja prati Andreja, običnog čovjeka koji nastoji pronaći svoje mjesto u životu. Njegova priča govori o tome kako je devalvacija ljudskog integriteta jedna od najbolnijih posljedica svake krize. Planirano je da film bude završen krajem godine i da bude prikazan naredne godine na SFF-u.

"Sretan sam što sam ovdje i što sam dobio sredstva za film. Želio sam prikazati čovjeka koji nastoji ostati pošten i ponosan bez obzira na to što sve ide po krivu. Radi se o projektu koji ima dugu historiju jer sam ga počeo pisati kao kratki film prije šest godina. Ali čini se da je projekt počeo živjeti vlastiti život i trebao je rasti i putovati kako bi našao pravo mjesto da postane stvarnost. Našao je Sarajevo kao pravo mjesto i jako sam uzbuđen da prihvatim ovaj novi izazov, novo iskustvo, sa novim ljudima i na novom mjestu", rekao je Turk.

Radnja filma se odvija u Sarajevu, gdje će snimanje započeti krajem oktobra, a direktor fotografije će biti proslavljeni hrvatski kinematograf i reditelj videospotova Radislav Jovanov Gonzo. Proces odabira glumaca je u toku.

Ibrahim Eren (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ibrahim Eren (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Generalni menadžer TRT-a Ibrahim Eren rekao je kako je veoma sretan zbog partnerstva sa SFF-om koji je jedan od najuspješnijih i najvećih festivala u regiji.

"Naše zanimanje za Sarajevo Film Festival je odraz kulturnog naslijeđa koji je zajednički Turskoj i zemljama Balkana. Filmska industrija na neki način predstavlja spoj kulture i ekonomije i mi smatramo da je partnerstvo TRT-a i SFF-a početak koji ima veliki potencijal. Kroz ovaj projekt možemo podržati kreativnost i filmske talente na Balkanu, a u isto vrijeme približiti odabrani film publici jedne od najvećih TV mreža u regiji i u Evropi", rekao je Eren.

SFF