Sramežljivi mladić ostvario svoj san
6

VIDEO / Slijepi pijanist srušio stereotipe i postao filmska zvijezda

Klix.ba
Tajvanac Huang Yu-siang rodio se slijep, ali sa ogromnim talentom za muziku. Uprkos svom invaliditetu uspio je postati zvijezda u svojoj zemlji, a o njemu je snimljen i film "Dodir svjetla".

Ovaj 25-godišnji mladić je prvo postao uspješan pijanist, a sada je zasjao i na velikom ekranu, gdje glumi sebe. Kaže da su ga iznenadile sjajne reakcije tajvanske publike, ali i publike u inozemstvu te da su mu mnogi rekli kako ih je ohrabrio da nastave sanjati svoje snove.

Prvo je tajvanski režiser Chang Jung-chi 2008. godine snimio kratki film o slijepom muzičaru, da bi potom priča privukla poznatog filmskog djelatnika iz Hong Konga Wonga Kar-waia, na čiji nagovor je Chang pristao snimiti dugometražni film.

Otkako se pojavio u kinima u septembru ove godine film ne silazi s vrha liste najgledanijih, a dobio je pohvale i predsjednika Maa Ying-jeoua, kao i grupa koje se bore za veća prava slijepih osoba, koje kažu da su slijepe osobe na Tajvanu "manjina među manjinama".

I sam Huang se, uprkos svom talentu, godinama susretao sa raznim oblicima diskriminacije. U školi su ga drugi učenici ismijavali, a odbijen je njegov zahtjev za upis u srednju muzičku školu jer nije mogao vidjeti note. Najveći šok je doživio kad je krenuo na fakultet jer neke kolege nisu željele s njim dijeliti sobu.

Životna iskustva su ga mnogo promijenila pa je od tihog i sramežljivog momka postao samouvjereni slavni muzičar i glumac koji se rado druži s fanovima i puno putuje kako bi promovisao svoj rad.

Njegova priča pravi je primjer rušenja stereotipa i ispunjenja dječačkih snova, piše AFP.