Priča o atomskoj bombi
26

Slavni reditelj Paul Schrader o filmu "Oppenheimer": To je najbolji i najvažniji film ovog stoljeća

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Film reditelja Christophera Nolana "Oppenheimer" već je primio niz pozitivnih osvrta, a sada je dobio i veliku pohvalu od scenarista "Taxi Drivera" i reditelja "The Card Countera", Paula Schradera.

Schrader je bio na njujorškoj premijeri Nolanovog filma o atomskoj bombi te se oglasio na društvenim mrežama gdje ga je nazvao "najboljim i najvažnijim filmom ovog stoljeća".

"Ako ove godine pogledate jedan film u kinima, to bi trebao biti 'Oppenheimer'. Nisam Nolanov obožavatelj, ali ovaj film je iščupao vrata iz baglama", dodao je Schrader u objavi na društvenim mrežama.

"Oppenheimer", temeljen na knjizi "American Prometheus" iz 2005. godine koju su napisali Kai Bird i Martin J. Sherwin, prati stvaranje atomske bombe tokom Drugog svjetskog rata kroz oči teorijskog fizičara i voditelja projekta Manhattan Roberta Oppenheimera.

Cillian Murphy glumi glavnu ulogu, a u filmu se također pojavljuju Matt Damon, Leslie Groves Jr. i Robert Downey Jr. kao Lewis Strauss, osnivački povjerenik američke Komisije za atomsku energiju. Emily Blunt, Florence Pugh i Benny Safdie također glume u filmu.

Bird je ranije otkrio da je oduševljen Nolanovom adaptacijom Oppenheimera.

"U ovom trenutku sam zapanjen i emocionalno se oporavljam nakon što sam to vidio. Mislim da će to biti zapanjujuće umjetničko postignuće i nadam se da će zapravo potaknuti nacionalni, čak i globalni razgovor o pitanjima o kojima je Oppenheimer očajnički želio govoriti - o tome kako živjeti u atomskom dobu, kako živjeti s bombom i o makartizmu - šta znači biti domoljub i koja je uloga znanstvenika u društvu preplavljenom tehnologijom i znanošću, da govori o javnim temama", rekao je tokom razgovora na Institutu za napredne studije prošlog mjeseca.

"Oppenheimer" se u kinima širom svijeta počinje prikazivati 21. jula.