{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjajni Jasmin Geljo u "Čekaonici": Od sarajevske Audicije do gradilišta u Torontu

8.8.2015. u 20:56
74
31
Sjajni Jasmin Geljo u "Čekaonici": Od sarajevske Audicije do gradilišta u Torontu
74
"The Waiting Room" (Čekaonica) novi je film mladog bh. autora Igora Drljače koji je sinoć imao svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Lokarnu, gdje se takmiči u kategoriji autora kojima je ovo prvi ili drugi film.
Glavnu ulogu u filmu tumači Jasmin Geljo, poznati sarajevski glumac iz popularne Audicije, koji danas sa novom suprugom i sinom živi u Torontu, radi na gradilištu i usput ide i na audicije.

Već 20 godina on sanja da se vrati u Sarajevo i da nastavi da glumi u pozorištu. Kada dobije ulogu koja ga podsjeti na njegova ratna iskustva, Jasmin je prinuđen da se pomiri sa svojom svakodnevnicom.

"Čekaonica" kombinuje biografske i dramske elemente, a bavi se dijasporom koja živi u Torontu. U filmu Jasmin planira da se vrati u Sarajevo, ali se boji da će, ako napusti Toronto, izgubiti svog sina Daniela.

U recenziji filma navodi se da je ova priča o glumcu koji se bori da pronađe posao tužna, smiješna i duboko autentična jer se oslanja na stvarni Jasminov život.

Mnogi prizori su ispunjeni dugim pauzama, dok statična kamera snima Jasmina u izoliranosti svog postojanja, ali mnogo je toga što se može apsorbovati u tom okviru - počevši od prve scene na setu u mjestu koje je napustio prije dvije decenije u potrazi za ostvarenjem sna. Smežurani, melanholični Jasmin zuri ravno u krajolik koji pored njega prolazi, možda i direktno iz njegove svijesti, dok se pokušava izboriti sa prošlošću besciljno ploveći kroz sadašnjost.

Nije da Jasminu ništa ne preostaje. Iako je njegov prvi brak okončan prije mnogo godina, on je u drugom braku i otac je sina adolescenta Daniela (kojeg glumi Filip Geljo). Daniel i sam želi postati glumac i ne poznaje svijet kojeg je njegov otac ostavio za sobom, navodi se između ostalog u recenziji ovog filma.

Za Jasmina Bosna i Hercegovina je metafora njegovih neostvarenih snova.

"Čekaonica" je nominovana za tri nagrade, a nakon Locarna bit će prikazana i na Toronto Film Festivalu.

Drljača je 2012. godine režirao film "Krivina", koji je, između ostalog, bio prikazan i na festivalima u Sarajevu i Roterdamu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: