Marché du Film
5

SFF i Udruženje filmskih radnika BiH predstavljaju bh. kinematografiju na Cannes Film Festivalu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na 71. izdanju Filmskog festivala u Cannesu bit će predstavljena i bh. kinematografija.

U glavnom takmičarskom programu bit će prikazan film "Drvo divlje kruške" poznatog turskog reditelja Nurija Bilgea Ceylana, koji je manjinska koprodukcija sa Bosnom i Hercegovinom. Koproducent filma je Mirsad Purivatra sa producentskom kućom 2006., a film će biti prikazan 18. maja.

Sarajevo Film Festival i Udruženje filmskih radnika BiH predstavljat će i promovirati bh. kinematografiju u sklopu Marché du Film, poznatog Canneskog filmskog marketa.

Na Cannesu će ispred Sarajevo Film Festivala, osim Mirsada Purivatre, biti prisutni šef industrije Jovan Marjanović, selektorica Takmičarskog programa Elma Tataragić koja predstavlja i Udruženje filmskih radnika BiH, Altijana Marić - rukovodilac kina Meeting Point, Amra Bakšić Čamo - rukovodilac CIneLinka i producentica u kući SCCA/Pro.ba, Lejla Karišik - rukovodilac međunarodnih odnosa festivala, Armin Hadžić - koordinator CineLinka, Asja Krsmanović selektorica Takmičarskog programa za studentski film, te kreativna direktorica Izeta Građević.

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo će također učestvovati i to sa studentima sa Odsjeka za produkciju i menadžment u kulturi koja će raditi na zajedničkom paviljonu zemalja Jugoistočne Evrope. Osim toga, festivalu će prisustvovati i producent Damir Ibrahimović ispred kuće Deblokada, producent Ademir Kenović ispred Refresh produkcije, kao i rediteljice Jasmila Žbanić i Aida Begić.

Udruženje filmskih radnika BiH predstavit će Location Guide koji je izdat 2017. godine te bazu bh. filma koja je dostupna na www.bhfilm.ba, a također će učestvovati na sastancima i događajima koji su vezani za European Film Promotion čiji su član ispred Bosne i Hercegovine.