Film/TV
0

FOTO / "Sevdah za Karima" Jasmina Durakovića uskoro u kinima

Sarajevo-x.com
Novi igrani film Jasmina Durakovića "Sevdah za Karima" se nalazi u procesu postprodukcije i može se očekivati njegov brzi završetak.

Samo snimanje filma je realizirano u rekordno kratkom roku u jesen prošle godine, te se smatra jednim od filmova sa najskromnijim budžetom u postratnoj bh. kinematografiji.

"Sevdah za Karima" je uzbudljiva suvremena ljubavna noir priča, sa elementima socijalne i političke drame, koja govori o grupi deminera koji treba da idu u Irak radi boljeg posla. Film radikalno otvara i pitanja o mladoj generaciji u i današnjem Sarajevu i Bosni, koji dramatično proživljavaju vrijeme i epohu "terora" nakon 11. septembra 2001. godine.

Glavne uloge u ovome filmu igraju dvojica mladih bosanskih glumaca: Amar Selimović i Adnan Hasković, zajedno sa poznatom srbijanskom glumicom Marijom Karan. Osim njih, u filmu još igraju: Mirvad Kurić, Semir Krivić, Sedžida Šetić, Haris Burina, Edhem Husić, Ivana Petrović i drugi, dok će posebnu pažnju javnosti izazvati i uloga poznate i atraktivne njemačko-turske glumice Asli Bayram.

Direktor fotografije u ovom filmu je bio poznati fotograf, snimatelj i također reditelj Šahin Šišić, scenografiju debitanski potpisuje Maja Cerić, kostim Belma Žižko, dok je šminku radila Vesna Trogrančić. Muziku za film radi Brane Jakubović, montažu Midhat Mujkić, dok obradu i dizajn tona realizira naš poznati tonski majstor, koji živi i radi u Londonu, Samir Fočo.

Konačna postprodukcija filma se upravo radi u studiju "Fox" (Budimpešta).

Film nastaje u produkciji DEPO-a iz Sarajeva i "Tivoli" produkcije iz Budimpešte, a manji koproducenti i partneri projekta su "Artdeluxe" (Beč) i "Marletti" (Sarajevo). Line producent projekta je Mirsad Ćatić, a glavni producent Angelina Albijanić-Duraković.

Film su podržali: Fondacija za kinematografiju, Mađarski državni filmski fond, Ministrstvo za kulturu Kantona Sarajevo, Općina Centar, a očekuje se podrška Grada Sarajeva u fazi postprodukcije filma. Generalni sponzor filma je Raiffeissen banka.

Festivalska i kino premijera filma se očekuje ovog ljeta i jeseni.