21. januara u 19:05
6

Serijal o NDH počinje na Al Jazeeri Balkans

N. O.
Ilustracija iz filma
Ilustracija iz filma
Prva epizoda serijala NDH "Dva atentata" bit će emitovana na Al Jazeeri Balkans u nedjelju, 21. januara s početkom u 19:05. Repriza je u 23:05.

Serijal NDH hrvatskog historičara Hrvoja Klasića, uz dosad neviđeni arhivski filmski materijal, upoznaje nas s okolnostima nastanka i propasti ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Serijal se kroz 12 epizoda bavi razlozima nastanka ustaškog pokreta, vojno-političkim okolnostima koje su dovele do stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, najvažnijim događajima i osobama koje su obilježile njezino postojanje.

Vidjet ćete i svakodnevni život stanovnika NDH, teror nad Srbima, Jevrejima i Romima, ulogu Katoličke crkve, odnos ustaškog pokreta prema saveznicima u Berlinu i Rimu te druge okolnosti koje su obilježile ovu neslavnu epizodu hrvatske prošlosti.

Prva epizoda serijala NDH "Dva atentata" bit će emitovana na Al Jazeeri Balkans u nedjelju, 21. januara s početkom u 19:05. Repriza je u 23:05.

Dvadesetog juna 1928. godine Puniša Račić, predstavnik Radikala u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, izvršio je atentat na zastupnike Hrvatske seljačke stranke. Pavle Radić i Đuro Basariček ubijeni su na mjestu; Ivan Granđa, Ivan Pernar i Stjepan Radić su ranjeni. Stjepan Radić je početkom augusta preminuo od posljedica ranjavanja.

Atentat u Narodnoj skupštini na zastupnike HSS-a doveo je do političkih previranja. Jedna od posljedica tog previranja je i osnivanje nacionalističke i terorističke organizacije koja je 1932. godine usvojila ime Ustaše - hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO).

Dvije godine od usvajanja tog imena Ustaše su učestvovale u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Jugoslavije Aleksandra I. Karađorđevića u Marseilleu.

Kako su Ustaše nastale i kako su postali organizacija sposobna za učešće u organizovanju i izvođenju atentata na kralja Aleksandra – tema je prve od dvanaest epizoda serijala NDH.

Serijal će u programu Al Jazeere Balkans biti emitovan nedjeljom u 19:05, repriza u 23:05.