|

Serijal "Alija": Porodica insistira na vjernom prikazu, prvobitna verzija previše idealistična

Serijal "Alija": Porodica insistira na vjernom prikazu, prvobitna verzija previše idealistična
612
Piše: Se. H.
11.8.2017. u 16:40
526
komentara
612

dijeljenja
1/10 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
2/10 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
3/10 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
4/10 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
5/10 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
6/10 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
7/10 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
8/10 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
9/10 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
10/10 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Serijal "Alija", na kojem su radila i dvojica turskih historičara koji su prikupljali građu, počeo se snimati prošlog petka, 4. augusta, a ono za što se porodica najviše bori jeste da svaki aspekt ličnosti prvog predsjednika bude istinito prikazan. Priča neće biti fokusirana isključivo na Aliju Izetbegovića, pojavljivat će se i veliki broj drugih ličnosti - članovi porodice, prijatelji, saradnici itd.
"Pazio sam da učešće ljudi iz Turske i BiH bude podjednako i zato smo angažovali režisera Ahmeda Imamovića koji je našu ponudu prihvatio s oduševljenjem", rekao je producent Mehmet Hakan Sancaktutan , dodajući kako će se u seriji obraditi i ideološka ličnost prvog predsjednika.

Na ovom filmskom projektu su bili angažovani i cijenjeni turski historičari koji su dali svoj doprinosu u prikupljanju informacija. Na osnovu istraživanja i reportaža dobiven je veliki arhiv podataka.

"Mi kao porodica insistiramo na tome da se njegov lik precizno prikaže, o čemu će se posebno brinuti moja sestra Sabina Berberović i njena kćerka Nađa", rekao je Bakir Izetbegović i dodao kako su Turci u Aliji prepoznali sve vrijednosti koje i oni sami imaju i cijene.

Kćerka Alije Izetbegovića je rekla kako je dosad pročitala prve tri epizode i bila na dva seta. Zadovoljna je scenarijem, ali ističe da su morali ublažiti pomalo idealističnu sliku Alije, kako je prikazan u prvim verzijama scenarija.

"On je izgledao kao jedan veliki dobrica, jedan čovjek koji je sav satkan od ogromnog strpljenja i veoma emotivan. Mi smo tu sliku pokušali učiniti realističnijom", rekla je Sabina, dodajući kako oni ne pišu scenarij, imaju samo relativan utjecaj, da se stvari predoče vjerno.

Režiser Ahmed Imamović je rekao da mu je najviše odgovaralo to što su mu producenti ostavili slobodu i rekli da odradi svoj posao najbolje što umije.

"BiH je zemlja s kojom dijelimo zajedničko historijsko i kulturno naslijeđe zbog čega zauzima posebno mjesto i naši odnosi su uvijek bili na visokom nivou. Nastojimo ostvariti zajedničke projekte koji će unaprijediti našu saradnju", rekao je ambasador
Prijavi grešku


Komentari (526)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...