Prati bijelog zeca
54

Scenarij za "Matrix 4" potpisuje i Aleksandar Hemon: Još uvijek živimo u simulaciji stvarnosti

Piše: Ines Mrenica
Keanu Reeves
Keanu Reeves
Nakon dvadesetak godina stiže dugo najavljivani nastavak priče o eri tehnokratije i čovjeku zarobljenom u simuliranoj stvarnosti. "The Matrix Resurrections" dolazi u trenutku kada farmakologija i nihilistička filozofija dominiraju vremenom u kojem živimo.
"Uzmeš plavu pilulu i priča završava. Probudiš se u krevetu i vjeruješ u što god želiš. Uzmeš crvenu pilulu, ostaješ u zemlji čudesa i ja ti pokažem kako je duboka zečija rupa", kaže Morpheus (Laurence Fishburne) Neu u revolucionarnom filmu "The Matrix" (1999.) braće Wachowski (koji su nakon promjene spola sada sestre Lana i Lilly), priči o onima koji su uspjeli izaći iz simulirane stvarnosti i koji su u borbu protiv tehnološke tiranije uvukli mladog hakera Nea (Keanu Reeves).

Trilogija “Matrix” je prije dvadeset godina definirala popularnu kulturu i na uzbudljivom prijelazu milenija ostala upamćena po revolucionarnim tehnološkim inovacijama na filmu i neobičnom pogledu na prividnu stvarnost kojom upravlja kompjuter. Lana Wachowski (ovog puta bez sestre Lilly) donosi četvrti film i nastavak priče o provokativnom svijetu u kojem je stvarnost subjektivnija nego ikada prije. "The Matrix Resurrections" ponovo okuplja Keanua Reevesa i Carrie-Anne Moss, kao filmske ikone Neo i Trinity, potapajući ih u matricu još dublje. Naravno, i ovog puta spoznaja istine uslovljava da oslobodite svoj um, kako kaže ona dobro poznata i često korištena fraza.

Najveće regionalno oduševljenje zbog jednog od najiščekivanijih filmova uopće, događa se zbog činjenice da je na scenariju za film radio američki i sarajevski pisac Aleksandar Hemon, koji za sebe kaže kako egzistira na polju preklapanja kultura i kako njegova pozicija, pa i američka slava, nije definirana nacionalnim kulturnim sistemima. Zajedno s Davidom Michellom je napisao četvrti film iz franšize, s kojim je prethodno radio i na igranoj seriji "Sense8".

Poster filma “The Matrix: Resurrections”
Poster filma “The Matrix: Resurrections”

U tom egzistencijalnom beznađu, gdje umjetna inteligencija želi pokoriti ljudsku vrstu, prošlo je neko vrijeme, Keanu Reeves je "zabradatio", a sada sjedi na psihijatrijskom kauču, tražeći pomoć od doktora, kojeg igra Neil Patrick Harris ("How I Met Your Mother"). Neo kaže da ima neobične snove koji aludiraju na njegovu prošlost u kojoj je bio neka vrsta mesijanske figure, predvodeći pokret otpora umjetnoj inteligenciji koja je upravljala Matrixom. Psihijatar nekadašnjeg Nea zove Thomas, a Thomas izgleda nije naučio Neovu lekciju iz prošlosti, koja kaže da je svijet zapravo sofisticirana simulacija koju je "skuhao" kompjuter.

 Scenaristi David Mitchel i Aleksandar Hemon
Scenaristi David Mitchel i Aleksandar Hemon

Međutim, Thomasa nešto "kopka" u trenucima kada ulazi u lift i posmatra vlastiti odraz u ogledalu ili kada sjedi u kadi s gumenom patkicom na glavi. A onda će u jednom kafiću sresti Trinity. Njih dvoje ne prepoznaju jedno drugo pa će morati osloboditi potisnuta sjećanja. U prvom filmu Neu je bila ponuđena plava pilula, koja bi mu omogućila da se vrati i nastavi živjeti u simuliranoj egzistenciji.

Nećemo otkrivati previše detalja, osim toga da Thomas/Neo još uvijek zna kung fu i da se "Alisa u zemlji čudesa" provlači kroz četvrti film o Matrixu te da se do dna duboke zečije rupe još može ići. Kao lightmotiv se ponovo pojavljuje knjiga Lewisa Carrolla, a ovog puta se nalazi i u traileru filma, kao i tetovaža zeca na ramenu.

Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss u filmu “The Matrix: Resurrections”
Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss u filmu “The Matrix: Resurrections”

Trailer otkriva da Thomas pije puno plavih kapsula i da se liječi od psihičkog poremećaja. Zanimljivo je to preklapanje s glumčevim privatnim životom i depresijom s kojom se borio nakon 1999. godine, kada je izgubio dijete, nakon čega je dugo živio u raljama tuge i melanholije. Reeves je netipičan holivudski glumac, koji često ističe kako mu zarađeni milioni ne znaće ništa i da je posao u kojem sudjeluje uglavnom plitko podgrijavanje sujete u društvu kojim dominira spektakl. Za njegov lik smo se vezali davno, kao i za Morpheusa koji se u novom filmu pojavljuje, ali ga ne utjelovljuje afroamerički glumac Laurence Fishburne, što je jedno od razočarenja vezanih za 4. Matrix, ako ih uopće ima za sada.

Film "The Matrix Resurrections" je 2020. godine sniman pod kodnim imenom "Project Ice Cream", a svjetlo kinodvorana će ugledati tri dana prije Božića, 22. decembra, kada će istovremeno biti dostupan i na HBO Maxu.