Film/TV
52

Royale with Cheese: Tarantinov Pulp Fiction slavi 20 godina

Klix.ba
Ukoliko se sjećate kultnog filma Pulp Fiction imate razloga da se smatrate starim – danas popularno djelo Sedme umjetnosti puni 20 godina.

Svijet filma je zauvijek promijenjen kada je 14. oktobra 1994. godine održana premijera mračnog remek-djela Quentina Tarantina.

Nelinearna montaža filma smatrala se refolucionarnom u vrijeme njegovog izlaska, a ona je i dan danas toliko popularna da je Internet pun "mapa" filma koje olakšavaju gledanje onima kojima se ne razmišlja.

Naravno, nemoguće je govoriti o Pulp Fictionu bez doticaja genijalnih dijaloga zbog kojih su Tarantino i Roger Avary podijelili Oskara za scenario.

Ne treba onda zaboraviti "Ezekiel 25:17", vjerovatno najpoznatiji monolog modernog filma, a malo ko zna da on uopće ne potiče iz Biblije, što tvrdi lik Samuela L. Jacksona. Naravno, korijen teksta je zasnovan na Bibliji, ali je izmijenjen kako bi ličio na tekst iz filma Karate Kiba (1976.)

Jedna od najvećih tajni filma je sadržaj kofera Marsellusa Wallacea, a i sam Tarantino je rekao kako je na gledaocima da odluče šta se nalazi u misterioznoj torbi.

Ipak, profit kreatora filma je daleko od misterioznog s obzirom na njegovu popularnost. Načinjen sa svega 6,7 miliona današnjih eura Pulp Fiction je zaradio enormnih 169 miliona eura.

Glumci koji su utjelovili likove do savršenstva bili su John Travolta, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Amanda Plummer, Eric Stoltz, Bruce Willis, Ving Rhames, Maria de Medeiros, Rosanna Arquette, Uma Thurman, Christopher Walken, Kathy Griffin, Quentin Tarantino i Harvey Keitel.