AJB DOC
36

Robert Zuber predstavio film o vakcinaciji, pitanju koje se neće riješiti guranjem pod tepih

I. P.
U netakmičarskom programu AJB DOC Film Festvala u multipleksu Cinema City u Sarajevu premijerno je prikazan film “Pitaj slobodno” hrvatskog reditelja Roberta Tomića Zubera.

Film se bavi trenutno gorućim pitanjem u medicini na koje ljudi još nemaju pravi odgovor - je li vakcina štetna?

Disonantni odnos, kada je riječ o onima koji vakcinaciju propitkuju i medicinskoj struci koja upozorava na opasnost tog trenda, Zuberu se učinio važnom temom ne samo za regiju, već i globalno. Iz tog razloga odlučio je potražiti moguću zajedničku polazišnu tačku dvije suprotstavljene strane.

“Čini mi se da ona postoji i da je to dobrobit djeteta u našim društvima, jer kada govorimo o vakcinaciji, najviše se ta tema odnosi na djecu. Kada tako posložite stvari, onda bi trebalo biti moguće s obje strane tražiti upravo tu nišu u razgovorima koji mi se čine kao nužnost. Jer problem očigledno postoji i neće se riješiti guranjem pod tepih, niti isključivo prozivanjem mahom roditelja koji propitkuju vakcinaciju kao metodu zaštite društva od brojnih zaraza, niti medicinske struke koja je stvarala neke zdravstvene standarde desetljećima. Stoga se i u ovom filmu, ali i mimo njega valja čuvati olakog vrijednosnog suda, jer ovo nije samo retorička bitka, semantika u kojoj se gleda ko je ostavio bolji dojam. Prevažna je tema za to", rekao je Zuber.

Jedan od protagonista njegovog filma je Srećko Sladoljev, hrvatski imunolog koji dovodi u pitanje dogmu o vakcinaciji. No, osim njega, svoja iskustva prenijele su i osobe iz javnozdravstvene struke, medicinske, nauke, potom one roditeljske sfere i samih danas odraslih pacijenata.