Pokazala naučna analiza
119

Riješena vječna misterija "Titanica": Na improviziranom splavu moglo je preživjeti samo jedno

I. B.
Scena tragičnog kraja Jacka i Rose pogodila je gledatelje diljem svijeta (Foto: Twitter)
Scena tragičnog kraja Jacka i Rose pogodila je gledatelje diljem svijeta (Foto: Twitter)
Svaki gledatelj kultnog filma "Titanic" zasigurno se bar jednom zapitao zašto se, pobogu, glavni lik Jack (Leonardo DiCaprio) nije popeo na improvizirani splav kraj Rose (Kate Winslet) i tako spasio svoj život. No, izgleda da je misterija jednom zauvijek riješena.

Film "Titanic" je jedna od najpoznatijih priča na svijetu, a iako u početku izgleda kao jedan sjajan romantični film, on se završava pravom katastrofom, kao i smrću glavnog lika.

Naime, Rose koju je utjelovila Winslet, uspjeva preživjeti zahvaljujući tome što se uspjela osloniti na plutajuća vrata, dok je njena velika ljubav Jack (DiCaprio), dočekao svoj kraj samo držeći se za njih. Skoro svi koji su gledali ovaj film, a naročito ovu scenu, mišljenja su kako je ona mogla završiti dosta drugačije, te da je na improviziranom splavu bilo dovoljno mjesta i za Jacka.

Vječnu misteriju sada je riješio reditelj filma James Cameron, otkrivši da je sproveo naučnu analizu i došao do saznanja da je tu mogla preživjeti samo jedna osoba.

"Napravili smo naučnu studiju kako bismo cijelu ovu stvar zaustavili i jednom zauvijek joj zabili kolac u srce. Obavili smo temeljitu forenzičku analizu sa stručnjakom za hipotermiju koji je reproducirao splav iz filma", otkrio je Cameron.

Dalje je pojasnio detalje analize.

"Uzeli smo dvoje kaskadera iste tjelesne težine kao Kate i Leo. Stavili smo ih u ledenu vodu sa senzorima posvuda okolo, kao i unutar njih, i testirali smo jesu li mogli preživjeti, koristeći razne načine. Odgovor je bio da nije bilo šanse da su oboje ostali živi. Samo jedna osoba je mogla izvući živu glavu", objašnjava reditelj, pa nastavlja:

"Jack je trebao umrijeti. Oni su kao Romeo i Julija. To je film o ljubavi, požrtvovanosti i smrti. Ljubav se mjeri žrtvom… Možda se nakon 25 godina više neću morati nositi s ovim", rekao je Cameron.

On je najavio i kako će nakon sprovedene analize napraviti nešto "posebno" što će se prikazati u februaru, kada se poklapa i 4K restauracija "Titanica" koja bi trebala biti prikazana u kinima za vikend na Valentinovo 2023. godine.

Inače, ovo nije prvi put da Cameron mora da "brani" svoju odluku zašto je ubio lik Jacka u kultnom filmu. Tu bitku vodi već godinama.

"Tu nema rasprave. Ali ako stvarno želite čuti sve blesave argumente na tu temu, vratimo se onda na to je li Romeo mogao biti pametniji i ne popiti otrov? Jeste. Je li nekako mogao odlučiti da ne ponese svoj mali bodež u slučaju da se Julija njime odluči probosti? Naravno da jeste. No, to nekako ne bi imalo smisla", govorio je 2019. godine.

Naravno, uprkos što nas je rastužio, film iz 1997. bez Jackove smrti ne bi bio to što jeste.

"Titanic" je postao najskuplji film ikada snimljen, a prvi je koji je dostigao milijardu dolara zarade u kinima. Osvojio je 11 Oscara i titulu tada najskupljeg filma u historiji.