Film/TV
0

Richard Gere u filmu o potjeri za Karadžićem

FENA
"Trka po planinama BiH i Hrvatske za haškim optuženikom Radovanom Karadžićem počet će u oktobru", potvrdio je reditelj filma “Spring break in Bosnia” Ricard Separd, navodeći da će, pored Richarda Gere i ostalih holivudskih zvijezda u ovom filmu učestvovati i glumci iz zemalja bivše Jugoslavije.

“Spring break in Bosnia” baziran je na istinitoj priči trojice američkih novinara koji su odlučili da otkriju zašto i nakon deset godina međunarodna zajednica nije uspjela da uhvati najtraženijeg ratnog zločinca iz bosanskog konflikta, naveo je Separd.

Objašnjavajući zašto snima film te tematike, on je rekao da su u Haškom tribunalu trenutno “zločinci svih etničkih grupa uključenih u sukobe” na prostoru bivše Jugoslavije, pa u filmu “Spring break in Bosnia” lik ratnog kriminalca nije baziran samo na Karadžiću, već je spoj nekoliko različitih likova zločinaca.

“Ime ratnog kriminalca u filmu će biti promijenjeno, odnosno izmišljeno, kao i njegovi zločini”, rekao je Separd, dodajući da će to biti prije svega crnohumorna komedija koja će razveseliti ljude.

“Ova zaista zanimljiva priča bazirana je na novinskom članku Skota Andersona objavljenom u ‘Eskvajeru’. Zaplet prati novinare Sebastijana Jangera i Džona Folka koji dolaze da traže bjegunca, ali ih svi odreda zamijene za agente CIA-e, te upadaju u probleme”, naveo je reditelj, koji je za starog američkog novinara odabrao Gerea, a za njegovog mlađeg kolegu Džesija Ajzenberga. Kamermana će igrati Terens Hauard.

Prema njegovim riječima, da bi sve bilo autentično, planirano je da na kastingu bude uzeto što više glumaca iz Srbije, Bosne, Hrvatske...

Ime glumca koji će se naći u ulozi haškog optuženika još nije poznato.