Stigao na SFF
91

Rade Šerbedžija zapjevao u Sarajevu: Nema mi Kemala Montena, s njim sam bio i dan i noć

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Rade Šerbedžija je stigao na 29. izdanje Sarajevo Film Festivala. Prisustvovao je konferenciji za medije povodom premijere filma "Umri prije smrti" te zapjevao jednu od svojih najljepših ljubavnih pjesama.

Riječ je o singlu "Imam pjesmu za tebe". S njim je nastupio njegov rođak, gitarista Zoran Šerbedžija.

Iskoristili smo priliku i porazgovarali sa Šerbedžijom i o ozbiljnijim temama. Osvrnuo se na ubistva u Gradačcu te nedavnu tragediju u Beogradu. Nakon svega što se dogodilo, postavlja se pitanje gdje je čovjek danas.

"Teško je o tome govoriti. To je zaista filozofsko pitanje. Mogao bih dati svoj skromni doprinos raspravi o tome gdje je čovjek danas. Živimo jedan veoma težak trenutak. Toliko toga se namnožilo. Ova zemlja, koja se vrti, ide tako brzo i čini mi se da ne osjećamo da vrijeme zapravo brže prolazi. Ovaj naš sat ne bilježi naše tačno vrijeme. Živimo brže od ovog vremena. Sve stvari koje se događaju, sve veća nevremena koja nas pogađaju... Ljudi se osjećaju nemirnim kao kad se pčele uznemire prije nekog događaja", kazao je za Klix.ba.

Dodao je da smatra da Kosta Kecmanović nije kriv za to svojim rođenjem niti genetskim nevoljama koje je naslijedio.

"Krivo je vrijeme. Krive su države, političari i vođe koje nas vode. Krivi su filozofi koji su se umorili od pisanja knjiga i objašnjavanja svijeta i ljudskog života. Svi snosimo krivicu. Krivi smo i vi i ja. Stojimo ovdje da bismo se bolje preispitali", ispričao je.

Razgovarali smo i o njegovoj muzičkoj karijeri pa se osvrnuo na prijateljstvo sa Zlatkom Arslanagićem.

"Mi smo veliki prijatelji i braća. Povezuje nas mnogo stvari. Otprilike u isto vrijeme smo otišli iz ovih krajeva. Zajedno smo živjeli u Londonu i družili se. Onda je on otitšao u Kanadu, a ja u Ameriku. Stalno smo bili na vezi i stretali se. Nekoliko puta je napisao pjesme za mene. On je divan čovjek i prijatelj, a zatim i veliki pjesnik. Piše i poeziju, ali je malo čudan pa neće da je objavljuje", rekao je uz osmijeh.

Šerbedžija je čest gost u Sarajevu te je naveo da se ovdje osjeća kao kod kuće.

"Ovdje se družim sa svojim drugarima Samirom Smajićem, Bojanom Hadžihalilovićem, Sašom Lošićom Lošom kad je tu... Nema mi Keme, a s njim sam bio i dan i noć", ispričao je.

Šerbedžija je ostvario ulogu u filmu "Umri prije smrti" bh. režisera Ahmeda Imamovića. On će sutra u 20:45 biti prikazan na Open Air Cinema Stari Grad. Ulaznice su odavno rasprodane.