Uspjeh Jasmile Žbanić
1.6k

"Quo vadis, Aida" prvi je "evropski Oscar" u regiji, a o tome pišu i svjetske naslovnice

I. B.
(Screenshot: Der Standard)
(Screenshot: Der Standard)
Film o genocidu u Srebrenici večerašnji je apsolutni pobjednik. Nakon što je dobio nagrade iz čak tri kategorije - najbolji film, najbolja redateljica i najbolja glumica u Evropi 2021. godine, postao je prvi "evropski Oscar" iz cijele regije.

Čestitke pristižu sa svih strana, a internet ne samo da ne prestaje brujiti o nevjerovatnom uspjehu Jasmile Žbanić, nego je ovu pobjedu toplo pozdravio.

"Večerašnji apsolutni pobjednik je "Quo Vadis, Aida?", bh. rediteljice Jasmile Žbanić. Priča o ženi koja se bori za opstanak svoje porodice usred srebreničkog masakra", istakao je njemački Der Standard.

Oni navode da se Žbanić, "ekranizacijom pokolja u Srebrenici uhvatila najosjetljivijeg materijala u Bosni i Hercegovini".

"Muslimani Srebrenicu doživljavaju na specifičan način - ranu koja uvijek iznova boli i čiji ožiljci nikada ne zarastaju", opisao je poznati dopisnik lista "Frankfurt Allgemein Zeitung" Michael Marte.

Još od prvog prikazivanja, svjetski mediji okarakterisali su "Quo vadis, Aida?" kao film koji će na Balkanu još dugo poticati raspravu.

"Jasno je da ga srpski nacionalisti odabacuju i negiraju da je u Srebrenici bio genocid. Jasmila je neke stvari izostavila, negdje je nešto 'zgusnula', ali niti na jedan način priču nije iskrivila."

Među onima koji su pisali o uspjehu Jasmile Žbanić je i španski El pais koji je prenio njen govor sa dodjele nagrade, a pisali su i o samoj radnji filma.

Već početkom ove godine, Foreign Policy, izuzetno utjecajan politički magazin, uporedio je film sa "Schindlerovom listom", a Srebrenicu sa Auswitzom.

Svjetski magazini poput Hollywood Reportera, naveli su da je "Quo Vadis, Aida" herojski pokušaj Jasmile Žbanić da osigura da se ovakva katastrofa nikada ne zaboravi te da bude poruka svim trenutnim, ali i budućim generacijama.

Naveli su BiH kao zemlju koja se bori sa teškom stiuacijom jer su određene stvari, kako u prošlosti, kako sad, krivo napravljene.

"Tu je i dalje mnogo negativne energije koja i pozitivne priče ovog sjajnog filma mogu zasjeniti u samo jednom trenutku".

Žbanić koja ovo smatra ostvarenjem cijele naše države, priznala je kako prije deset godina, iako je puno razmišljala o njemu, nije bila spremna snimiti ovako veliki film. Danas, tvrdi kako "ovo nije samo film, nego - život".