Režija Jasmile Žbanić
355

"Quo Vadis, Aida?" proglašen najboljim stranim filmom na festivalu u Antaliji

L. K.
Okončan je 57. Filmski festival u Antaliji, a novo ostvarenje bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" osvojilo je nagradu za najbolji strani dugometražni film.
Bosanskohercegovački kandidat za prestižnu nagradu Oscar "Quo Vadis, Aida?" premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu početkom septembra ove godine, a nakon toga i na filmskim festivalima u Njemačkoj i Kanadi, te u Memorijalnom centru u Srebrenici. Film se od jučer prikazuje i u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Na festivalu u Turskoj podijeljene su i ostale nagrade: Najbolji film ovogodišnjeg festivala je "Hayaletler" Azre Deniz Okyay. Najbolji glumac je Ahmet Mumtaz Taylan, dok je istu nagradu u ženskoj konkurenciji podijelilo pet turskih glumica: Canan Atalay, Gulcin Kultur Sahin, Sureyya Kilimci, Tugce Yolcu i Elif Urse.

Massoud Bakhsi osvojio je nagradu za najboljeg reditelja za svoj film "Najduža noć", dok su nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili Salim Daw i Ali Sulmian. Natasa Stork proglašena je najboljom glumicom za film "Priprema za partnerstvo na neodređeno vrijeme".

Film "Quo Vadis, Aida?" na veliko platno vraća genocid koji se dogodio 11. jula i podsjeća na događaje koju ne smijemo zaboraviti - a sve to kroz lik Aide, učiteljice engleskog jezika koja u ratnom vihoru preuzima akreditaciju Ujedinjenih nacija (UN) i postaje njihova prevoditeljica. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

Glavne uloge u filmu koji je bh. kandidat za Oscara su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović i Boris Isaković.