Kino Meeting Point
68

Rasprodate prve četiri projekcije "Quo Vadis, Aida?" u Sarajevu: Umjesto aplauza - tišina

L. K.
U kinu Meeting Point danas je četiri puta prikazan novi film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?". Osim što su sve projekcije rasprodate, na sve četiri je izostao aplauz publike. Gledatelji su kino dvoranu napustili u tišini.
Nakon što je film premijerno prikazan na filmskom festivalu u Italiji, a zatim i u Njemačkoj, Kanadi i Turskoj, bh. rediteljica ga je odlučila prikazati i u domaćim kinima. Najprije je prikazan u Memorijalnom centru u Srebrenici, a zatim je uslijedila i premijera u sarajevskom kinu Meeting Point.

Kako kažu iz Meeting Pointa, sve današnje projekcije su rasprodate. Vlada veliko interesovanje za film o Srebrenici, dolaze ga pogledati različite generacije ljudi. No, ono što sarajevsku premijeru razlikuje od one u Veneciji jeste činjenica da su gledatelji salu napustili u tišini, na domaćem terenu je izostao aplauz - zavladala je tišina.

Film na veliko platno vraća genocid koji se dogodio 11. jula i podsjeća na događaje koju ne smijemo zaboraviti - a sve to kroz lik Aide, učiteljice engleskog jezika koja u ratnom vihoru preuzima akreditaciju Ujedinjenih nacija (UN) i postaje njihova prevoditeljica. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

Glavne uloge u filmu koji je bh. kandidat za Oscara su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović i Boris Isaković.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Film je dostupan u četiri termina do 17. oktobra 2020. godine. Sve projekcije u kinu Meeting Point odvijaju se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi, a broj mjesta na projekcijama je ograničen.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 KM, s popustom za studente i penzionere 5 KM, svakim danom od 8 do 18 sati u caffeu Meeting Point, te od 18 sati na blagajni kina. Da bi smanjili interakciju sa većim brojem ljudi, publici se preporučuje online kupovina ulaznica putem web stranice kina.