Film o hrabrosti
18

Puhalo: Treba nas zabrinuti što se 25 godina od rata ustručavamo govoriti o dobrim djelima

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Dokumentarni film "Humani primjeri nehumanog rata" premijerno je prikazan danas u Sarajevu, a cilj mu je, kako je kazao dr. Srđan Puhalo, da afirmiše ljudsku stranu BiH i ohrabri ljude da pričaju o dobrim djelima za vrijeme ratnih dešavanja 1992.-1995. godine, koliko god to djelovalo čudno i apsurdno.

"Ideja je bila da prikažemo svijetle primjere, koliko oni mogu biti svijetli u ratu i da prikažemo ljude koji su imali hrabrost i volju da učine nešto prilično hrabro kako bi pomogli drugim ljudima, izašli im u susret, željeli smo da prikažemo da je bilo takvih primjera i da ih afirmišemo u javnosti", rekao je psiholog Puhalo o projektu koji je počeo portal Frontal, a koji je sniman u Sarajevu, Jajcu, Banjoj Luci, Rogatici i Tuzli.

Puhalo je istakao da je veoma važno danas govoriti o ovoj temi.

"U društvu kakvo je danas u BiH, još uvijek etnički podijeljeno, sa strahovima kojima se manipuliše, veoma je važno da se govori o ovakvim primjerima. Pozvali smo ljude da nam se jave i da nam kažu ako imaju takva iskustva. Mnogo ih se javilo, neki su pristali da govore, a neki nisu. Snimali smo pet-šest mjeseci, ali smo vidjeli da se ljudi još uvijek ustručavaju da pričaju kako su bili dobri i pomagali drugima. To treba da nas zamisli i zabrine jer ako mi 25 godina poslije rata ne možemo da govorimo o dobrim djelima, postavlja se pitanje u kakvom društvu mi živimo", poručio je Puhalo nakon sarajevske premijere u Cinema Cityju.

Dodao je i da film važan dokument koji će s vremenom "dobijati na težini".