Revolucionar filma
4

Projekcijom filma "Čovek nije tica" u Meeting Pointu odata počast Dušanu Makavejevu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Projekcijom filma "Čovek nije tica" u punoj sali sarajevskog kina Meetin Point odata je počast kultnom jugoslovenskom filmskom reditelju Dušanu Makavejevu.

Publika je večeras u Meeting Pointu gledala prvi cjelovečernji igrani film Dušana Makavejeva, "Čovek nije tica". Riječ je o jednom od ključnih radova "novog jugoslovenskog filma" šezdesetih godina prošlog stoljeća i filmu koji je privukao i pažnju međunarodne kritike.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Vincent Canby ga je u The New York Timesu 1974. godine opisao kao "najoriginalniji, najinteligentniji, najduhovitiji i najznačajniji film koji je vidio te godine" i "najsofisticiranije i najkompleksnije filmsko ostvarenje iz jedne komunističke zemlje koje je ikad pogledao". Film govori o starijem inženjeru (Jenz Vrhovec) koji dolazi u mali industrijski grad radi montaže mašina, i njegovoj vezi s mladom frizerkom (Milena Dravić), koja se komplikuje kada se u nju umiješaju mladi šofer (Boris Dvornik) i jedan putujući cirkus.

Dušan Makavejev (1932–2019.) bio je revolucionar filma, predsjednik žirija 9. Sarajevo Film Festivala (2003.) i počasni gost programa Posvećeno 10. Sarajevo Film Festivala.

Makavejev je rođen 13. oktobra 1932. u Beogradu. Diplomirani je psiholog koji se okrenuo filmskoj kritici, a zatim i režiji dokumentarnih i igranih filmova. Među njima se izdvajaju Parada (1962), Čovek nije tica (1965), Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT (1967), Nevinost bez zaštite (1968), WR: Misterije organizma (1971), Nedostaje mi Sonja Heni (1972), Sweet Movie (1973), Montenegro (1981), Coca-Cola Kid (1985), Manifesto (1988), i Gorila se kupa u podne (1993). Nakon što je početkom sedamdesetih godina bio optužen kao pripadnik tzv. "crnog vala" u jugoslovenskom filmu, karijeru je nastavio izvan Jugoslavije. Preminuo je 25. januara 2019. godine.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Osvojio je značajne filmske nagrade poput Srebrnog medvjeda u Berlinu, Srebrne arene u Puli, nagrade Luis Bunuel u Cannesu, Srebrni Hugo u Chicagu, specijalna nagrada Mostra u Sao Paolu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, Filmska legenda koju dodjeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sjedištem u Parizu...