O ratu i ljubavi
358

Priča Paula Marchanda: Objavljen trailer filma "Simpatija za đavola" snimanog u Sarajevu

E. Lj.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nakon premijere na Festivalu ratnog izvještavanja u Bayeuxu film "Simpatija za đavola" (Sympathie Pour le Diable), autobiografska priča francuskog novinara Paula Marchanda koji je tokom 1992. i 1993. godine izvještavao iz opkoljenog Sarajeva, nastavio je svoj festivalski život.
Prošle sedmice je film "Simpatija za đavola" prikazan na sedmom izdanju Historijskog filmskog festivala u Waterlouu (WaHFF) gdje je osvojio četiri nagrade - Niels Schneider osvojio je nagradu za najboljeg glumca, Ella Rumpf nagradu za najbolju glumicu, a film "Simpatija za đavola" nagradu publike i nagradu medija. Ceremoniji zatvaranja ovog festivala prisustvovao je reditelj Guillaume de Fontenay koji je rekao da je veoma dirnut.

Prije toga je film "Simpatija za đavola" na Festivalu St. Jean de Luz dobio četiri nagrade - Grand Prix za najbolji film, nagradu publike i nagradu žirija mladih. Nielsu Schneideru je na ovom festivalu dodijeljena nagrada za najbolju mušku ulogu. Osim toga, Ella Rumpf je na Festivalu Jean Carmet dobila nagradu za najbolju glumicu.


Film "Simpatija za đavola" kanadskog reditelja Guillaumea de Fontenya sniman je u martu prošle godine na ulicama Sarajeva i na veliko platno donosi priču Paula Marchanda, francuskog novinara i ratnog dopisnika, koji se svakodnevno suočava sa brutalnošću rata i životom u opkoljenom Sarajevu.

Osim toga, reditelj se osvrnuo i na njegov privatni život pa je tako ovjekovječena i nesvakidašnja ljubav ratnog reportera i mlade Sarajke Bobe koja mu je, između ostalog, spasila život.

Ovaj film je koprodukcija Monkey Pack Filma iz Francuske, Go Filmsa iz Kanade, Nexus Factoryja iz Belgije i bosanskohercegovačke produkcijske kuće SCCA/pro.ba.