Film/TV
619

Priča o Emiru i Barbari: Mladi Hercegovci snimaju film o ljubavi u podijeljenom Mostaru

Piše: L. Č.
U Hercegovini trenutno traje snimanje filma "Preko mosta ljubavi" mlade rediteljice Kristine Barbarić. Film govori o neobičnoj ljubavi dvoje mladih - Emiru i Barbari koji se u podijeljenom Mostaru na sve načine bore za svoju ljubav.

Kristina Barbarić je rođena 9. aprila 1993. godine u Splitu, a živi u Blatnici u Čitluku. Studentica je 4. godine Pravnog fakulteta u Splitu, a već duže vrijeme se bavi amaterskim pozorištem. Na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu nagrađena je za najbolji tekst i najbolju predstavu, a i sam film "Preko mosta ljubavi" nastao je ne temelju njenog dramskog predloška i to, kako kaže, "pozorišnom metodom koja će biti prenesena na filmsko platno".

Rediteljica Kristina Barbarić u razgovoru za Klix.ba govori kako se ideja za scenarij u njenoj glavi razvijala mjesecima.

"Vozila sam se s tatom u autu, okrenula se i rekla: 'Tata ja ću snimiti film', na što se on naravno samo nasmijao", priča Kristina i dodaje:

"Cilj i poruka filma su kratki i jasni: nije bitno jesmo li crni, bijeli, katolici, muslimani, sve dok smo ljudi. Život u Mostaru se živi na dvije strane i svakome je dobro na njegovoj strani. Ne postoji Mostar kao jedinka i to je loše. O ratu nema smisla govoriti i ja nisam adekvatna osoba za to, ali mislim da mi mladi možemo puno toga ako želimo, samo da razbijemo unaprijed nametnute predrasude", kaže Barbarić.

Probe za film su trajale šest mjeseci i vodio ih je diplomirani glumac Ante Luburić uz asistenciju Kristijana Pandže. Nakon pet mjeseci rada došlo je vrijeme da se film i realizira, a rediteljica se na snimanje filma odlučila uz pomoć pozorišnog reditelja Hamice Nametka. Film, u kojem glumačku postavu čine profesionalni glumci i amateri će se snimati na više lokacija, no najviše u Mostaru. Ekipa filma će u toku snimanja posjetiti Međugorje, Čapljinu i Ljubuški.

Proces snimanja bi trebao biti gotov za desetak dana.

Više o filmu čitajte ovdje.