{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Preminuo pionir specijalnih efekata Ray Harryhausen

Klix.ba
8.5.2013. u 09:20
0
0
Preminuo pionir specijalnih efekata Ray Harryhausen
0
Preminuo pionir specijalnih efekata Ray Harryhausen
Majstor specijalnih efekata, Ray Harryhausen, uz čije su fantastične kreacije odrasle generacije ljubitelja filma, preminuo je u 92. godini. Iza njega su ostali filmovi poput izvornog "The Clash Of The Titans" i "Jason And The Argonauts".
Njegov biograf i dugogodišnji prijatelj Tony Dalton potvrdio je da je Harryhausen preminuo u londonskoj bolnici Hammersmith. Naveo je kako je prerano da se odredi tačan uzrok smrti, ali i da je Harryhausen preminuo mirno i tiho.

"Ray je stvorio puno toga i utjecao je na mnoštvo ljudi. Bio je zabavan, sa brilijantnim smislom za humor, njegova stvorenja bila su nesvakidašnja, a njegova mašta beskrajna", izjavio je Dalton.

Harryhausen je sa 13 godina bio toliko opčinjen filmom "King Kong", da je odlučio i sam stvarati nesvakidašnja stvorenja za filmove. U tome je i uspio te je publiku oduševio svojim živim skeletima, divovskom hobotnicom koja uništava most Golden Gate te šestorukom boginjom koja pleše.

Neki od njegovih čuvenih filmova su i "The Beast From 20.000 Fathoms", "Valley Of The Gwangi" i "The 7th Voyage of Sinbad".

Iako je njegovo ime bilo manje poznato široj publici, mnogi reditelji su posuđivali Harryhausenove tehnike.

"Gledao sam mnoge SF filmove, ali nijedan mi nije izazivao takvu vrstu strahopoštovanja kao Harryhausenovi filmovi", izjavio je čuveni reditelj George Lucas.

Godine 1992., Harryhausen je nagrađen i specijalnom nagradom Akademije filmskih umjetnosti i nauka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: